U trendu

Ministarstvo odbrane: Vojna policija nije podnela krivičnu prijavu protiv Aleksandra Radića

Ministarstvo odbrane demantovalo je danas navode vojnog analitičara Aleksandra Radića da je Vojna policija protv njega podnela krivičnu prijavu zbog neovlašćenog ulaska na aerodrom Batajnica i fotografisanja novog naoružanja i vojne opreme tokom ispitivanja na avionu „Orao“.

Ministarstvo je u saopštenju demantovalo i navode da je nalog za privodjenje Radića izdao ministar odbrane Aleksandar Vulin, načelnik Generalštaba Vojske Srbije Ljubiša Diković ili pomoćnik ministra odbrane za materijalne resurse Nenad Miloradović.

Navodeći da je Vojna policija 27. decembra na aerodromu Batajnica zatekla Radića „prilikom neovlašćenog prisustva u vojnom objektu koji pripada Tehničkom opitnom centru“, Ministarstvo odbrane je saopštilo da Radić „nije imao dozvolu za ulazak u vojni objekat i boravak na aerodromu Batajnica, kao ni za fotografisanje i snimanje, niti je za to podneo bilo kakav zahtev“.

„Naglašavamo da je u svim armijama sveta zabranjeno prisustvo i boravak lica u vojnim objektima, ukoliko za to nemaju odobrenje nadležnih organa“, stoji u saopštenju.

Ministarstvo je navelo da je uz saglasnost i u prisustvu Radića izvršen uvid u materijal koji je snimio fotoaparatom, nakon čega su obavešteni nadležni organi Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP).

„Po dolasku policijskih službenika Radić je, u skladu sa članom 53. stav 9. Zakona o Vojsci Srbije, predat sa dokumentacijom i opremom koju je imao kod sebe na dalju nadležnost i postupanje organa MUP. Postupak u vezi sa ovim slučajem je u nadležnosti javnog tužioca Trećeg osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu“, piše u saopštenju.

Dodaje se da su nadležni organi Vojske Srbije u navedenom slučaju postupili „u skladu sa svojim ovlašćenjima i sproveli odgovarajuće procedure“.

Vojni analitičar Aleksandar Radić izjavio je ranije da je Vojna policija protiv njega podnela krivičnu prijavu zbog neovlašćenog ulaska na aerodrom Batajnica i fotografisanja aviona Orao, koji se u naoružanju Vojske Srbije nalazi više od 30 godina.

U izjavi agenciji Beta, Radić je rekao da ga je Vojna policija privela 27. decembra nakon što je na aerodromu proveo više od osam sati u društvu nekoliko desetina starešina i vojnika, prateći letačke aktivnosti u Tehničko-opitnom centru.

Radić je naveo da je na aerodrom ušao automobilom na glavnu kapiju, u pratnji jednog oficira oko sedam sati, kao i mnogo puta do sada, ali da ga je Vojna policija privela i oduzela mu fotoaparat i telefon posle radnog vremena i to, kako kaže, na zahtev pomoćnika ministra odbrane za materijalne resurse Nenada Miloradovića, uz optužbu da je neovlašćeno ušao u objekat i snimao.

„Reč je o direktnoj osveti Miloradovića, ali i ministra odbrane Aleksandra Vulina i načelnika Generalštaba Ljubiše Dikovića, čiji sam rad u proteklom periodu u medijima često kritikovao. Reč je o naizgled trivijalnoj situaciji u kojoj neko hoće da me optuži za ugrožavanje države, samo zbog toga što sam u javnosti ugrozio visoko mišljenje koje oni imaju o sebi“, rekao je Radić

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)