U trendu

Mogerini: Članstvo u EU zavisi od reformi i normalizacije s Prištinom

Visoka predstavnica Evropske unije (EU) Federika Mogerini izjavila je da datum pristupanja Srbije EU zavisi od reformi i normalizacije odnosa s Prištinom.

Mogerini je rekla u intervjuu za portal „Juropean Vestern Balkans“ (European Western Balkans) da je Srbija postigla sjajne rezultate u proteklim godinama, otvorivši deset pregovaračkih poglavlja i privremeno zatvorivši dva, navodeći da se reforme isplate.

„Predsednik (Aleksandar) Vučić zna – kao i lideri u regionu – da u najvećoj meri od Srbije zavisi kada će odrediti datum pristupanja Evropskoj uniji. Članstvo će doći sa reformama i sa normalizacijom odnosa sa Kosovom. Oboje želimo Srbiju u Evropskoj uniji. Srpsko rukovodstvo ja ambiciozno, pa smo i mi“, navela je ona.

Odgovarajući na pitanje kako vidi budućnost dijaloga Beograda i Prištine, šefica evropske diplomatije je rekla da je optimista, kao i da dobra doza optimizma i posvećenosti uvek može da doprinese dijalogu.

„Prošle nedelje kada sam srela predsednike Vučića i (Hašima) Tačija u Briselu, svi smo se složili da počnemo novu fazu dijaloga izmedju Beograda i Prištine ka punoj normalizaciji odnosa. Saglasili smo se i o važnosti primene postignutih dogovora iz dijaloga bez odlaganja“, rekla je ona.

Mogerini je ocenila da je ovo bila veoma intenzivna godina za odnose izmedju Beograda i Prištine, ali da vidi novu i jedinstvenu mogućnost za pomirenje.

Visoka predstavnica EU naglasila je uoči Samita lidera Zapadnog Balkana koji danas počinje u Trstu da Berlinski proces treba da prati put Balkana ka Evropskoj uniji, kao i da on nije zamena, niti konkurent članstvu u EU, već ono što olakšava zajednički rad.

„Evropska unija neće nikada biti kompletna bez Zapadnog Balkana. Region je u srcu Evrope. Narodi Zapadnog Balkana dele i doprinose evropskoj kulturi, istoriji i ekonomiji. Ovaj region je deo Evrope, a takođe će biti i deo Evropske unije – u to ne postoji sumnja“, istakla je ona.

Odgovarajući na pitanje koja su njena očekivanja od programa „Berlin plus“ za Zapadni Balkan koji je najavio nemački šef diplomatije Zigmar Gabrijel, Mogerini je rekla da se radi o delu zajedničke evropske akcije ka Balkanu, kao i da je njegov fokus na konkurentnost, integracijama i inovacijama.

Govoreći o pristupanju zemalja Zapadnog Balkana EU, visoka predstavnica navela je da su kriterijumi za pristupanje jasni za sve i tu ne nema prečica.

„Naša vrata su stalno otvorena: sve zavisi od svakog iz zapadnobalkanske šestorke, da predju liniju i pridruže nam se. U isto vreme, postoji jasna veza izmedju regionalne saradnje na Zapadnom Balkanu i njihovog napretka ka Evropskoj uniji. Regionalna saradnja svakog od zapadnobalkanske šestorke snažnijim: to je u interesu njihovih građana i to može približiti region našoj Uniji“, navela je ona.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.