U trendu

Mogerini se odvojeno sastala sa Tačijem i Vučićem

Visoka predstavnica Evropske unije (EU) za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogereini održala je jutros u Briselu bilateralne sastanke sa predsednicima Kosova Hašimom Tačijem i Srbije Aleksandrom Vučićem.

Posle odvojenih susreta uslediće trojni sastanak nakon kojeg bi Mogerini trebalo da objavi saopštenje, rekla je agenciji Beta u Briselu njena portparolka Maja Kocijančić.

Mogerini je sa Tačijem i Vučićem razgovarala prošle nedelje u Dubrovniku tokom samita Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi kada ih je i pozvala na neformalni sastanak radi „razmene stavova o nastavku dijaloga o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije kao i o širem razvoju dogadjaja u regionu Zapadnog Balkana“.

Poslednji sastanak Beograda i Prištine na visokom nivou održan je u februaru posle čega su usledili izbori i u Srbiji i na Kosovu. Sada je prilika da se to obnovi i da se vidi kako dalje unaprediti dijalog, rekla je Kocijančić.

Vučić je u juče objavljenom intervjuu za Sputnjik rekao da očekuje da će dijalog sa Prištinom preći na predsednički nivo i ocenio da je važno da se razgovor nastavi, jer se tako smanjuju napetosti.

Tači je saopštio je da će danas „u sklopu dijaloga o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije, sa visokom predstavnicom EU Federikom Mogerini i predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem razmeniti početne ideje o načinu nastavka dijaloga u novoj fazi, kao i o ciljevima“ koji treba da se postignu u dijalogu.

Kako prenosi Radio Slobodna Evropa, Tači je naveo da je dijalog državni prioritet i pozvao političke partije na Kosovu na jedinstvo.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike