U trendu

N. Samardžić: Od razgraničenja sa Albancima potrebnije ukidanje svih granica

Osnivač političke organizacije Glas, istoričar Nikola Samardžić ocenio je da javnost u Srbiji priželjkuje razgraničenje sa kosovskim Albancima, ali da je od toga potrebniji kolektivni ulazak država bivše Jugoslavije u Šengenski prostor, kako bi se ukidanjem granica obesmislio svaki pojedinačni nacionalistički projekat.

„Pred nama je zadatak da krenemo s pritiskom i na domaće plemenske lidere i na evropske birokrate, lišene dugoročnih vizija i dobrih osećanja, kako bismo realizovali jedan opšti paket za bivšu Jugoslaviju, koji bi omogućio evropsku i regionalnu integraciju“, rekao je Samardžić u intervjuu za „Novi magazin“.

Na podsećanje da je jedan od retkih u javnom životu koji kažu da je Srbiji potrebno nezavisno Kosovo, Samardžić je rekao da je to rezultat većinske volje ljudi na Kosovu, koji se bitno razlikuju „od nas po kulturi, načinu života i pogledima na svet i s kojima nas, nažalost, dele sporovi, sukobi i ogromna ljudska tragedija“.

„Još 2008. kad je Kosovo proglasilo nezvisnost, rekao sam da je potrebno da donesemo odluke koje će biti korisne i za Srbiju i za Kosovo. Od onda smo potrošil 11 godina, a nismo se suviše pomerili od tog trenutka koji je za nas bio povoljniji, kad smo mogli da povedemo razgovore – ne o razgraničenju, nego o ukidanju svih naših granica“, rekao je Samardžić.

Za države nastale od nekadašnje Jugoslavije, on je rekao da su u „nekoj vrsti hladnog rata“, u kojem Srbija „igra ulogu koju je igrao SSSR u doba hladnog rata ili ulogu koju danas Rusija igra u hladnom ratu protiv Evrope“.

„Tu je ulogu Srbija igrala i tokom raspada Jugoslavije. Mi smo činilac opšteg nereda, potrebno je da tu ulogu preispitamo i vidimo kao iz nje da izadjemo. Mislim da je to moguće, ali o tome niko ne govori“, rekao je Samardžić.

Na pitanje o programu organizacije čiji je osnivač, Samardžić je rekao da se nije usudio da piše politički program, jer je to „besmisleno“ u 2019. godini, kada se politika i ekonomija menjaju dinamikom koju „ne možete da zarobite u bilo kakvom tekstu ili čvrstom političkom stavu“.

„Naš politički program, racionalan i potreban ljudima, sadržan je u 35 poglavlja pregovora sa Evropskom unijom. Na taj put pristala je i naša Vlada, ali očigledno nisu u stanju ili ne žele da se drže tog puta. Imamo opoziciju koja nema jasan stav prema tom putu, imamo nevladin sektor i medije koji nisu u stanju da naše društvo održe u privrženosti tom putu“, rekao je on.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.