U trendu

N1: Vučić se odrekao imuniteta po Jeremićevoj tužbi. Jeremić: Dobiću tužbu

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je danas da će dobiti tužbu za povredu časti koju je podneo protiv predsednika Srbije i SNS-a Aleksandra Vučića jer ga je ovaj nazvao „šefom medjunarodne bande lopova“, osim ako se ne ustanovi da je „Vučić bio neuračunljiv dok je to izgovarao“.

„Biću uporan i isteraću ovu stvar do kraja. Ne bih se do kraja zakleo kako će se završiti, pošto je moguće i jedno i drugo – i da dobijem tužbu i da se ustanovi da je Vučić bio neuračunljiv“, rekao je Jeremić posle današnjeg pripremnog ročišta održanog pred Višim sudu u Beogradu.

Sudija Sanja Agatonović nije danas zakazala početak sudjenja, pošto je zatražila od Skupštine Srbije da se izjasni o imunitetu predsednika Republike, iako je Vučićev advokat Dragan Palibrk rekao da se Vučić ne poziva na imunitet.

Jeremić je naveo da se Vučić danas nije pojavio na sudjenju jer nema hrabrosti da se suoči sa njim.

„On nema hrabrosti da se sa mnom suoči – ni u sudnici, ni na televiziji. Ja, naravno, nisam šef medjunarodne bande lopova, niti je Vučić u svom pisanom odgovoru to naveo, nego da je o tome čitao u medijima. On, dakle, nema nijedan dokaz da sam ja šef medjunarodne bande lopova i zato se ne usudjuje da se pojavi na sudu“, rekao je Jeremić.

Jeremić je naveo da ga je „odluka sudije zapanjila“, jer se ona danas po drugi put zapravo pozvala na imunitet predsednika Republike.

„Nakon što se prvi put pozvala na imunitet, Apelacioni sud u Beogradu je to odbacio. Sudija se danas opet pozvala na imunitet predsednika, s tim što je prepustila Skupštini Srbije da o tome odluči. To je zapanjujuće i predstavlja dokaz da pravosudje nije nezavisno i da je izvršna vlast u i te kako dominantnoj poziciji u odnosu na sudsku“, rekao je Jeremić.

Jeremić je naveo da ga ne bi me čudilo ni da sudija u skoroj budućnosti bude unapredjena, pošto dva puta nije dozvolila da sudjenje počne.

„Nije rečeno kada će biti zakazano sledeće ročište i sada bi o imunitetu predsednika trebalo da se izjasni skupština. Ovo nije samo moj problem, ovakvo postupanje pravosudja je nešto što desetine hiljada gradjana svakodnevno osećaju na svojoj koži, jer se sudjenja često odlažu. Pravda je u Srbiji izuzetno spora“, rekao je Jeremić.

N1: Vučić se odrekao imuniteta po tužbi Jeremića, sud traži mišljenje od Skupštine
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić odrekao se predsedničkog imunuteta u procesu koji se protiv njega vodi po tužbi lidera Narodne stranke Vuka Jeremića ali je sudija u tom predmetu, kako prenosi televizija N1, odlučila da se današnje ročište ne održi dok se, po nalogu Apelacionog suda, Skupština ne izjasni da li mu za ovakav slučaj može biti skinut imunitet.
Vučićev advokat Dragan Palibrk rekao je da je sud postupio u skladu sa zakonom i da sudija ništa nije sprečila već da je samo radila po zakonu.
„Sada Skupština treba da odluči da li će biti imuniteta ili ne. Tako da će, kada takva vrsta odluke bude doneta, sud moći da zakazuje sudjenje ili dalje dokazne radnje, u odnosu na to kakva je odluka“, rekao je Palibrk i dodao da ne može da pretpostavi koliko će ta procedura trajati. 

On je rekao da je „zgrožen“ činjenicom da je Jeremić tražio 50 miliona dinara naknade na ime nematerijalne štete i da mu ta cifra „odzvanja u glavi“ iz najmanje dva razloga. 

„Prvi je razlog zato što je sudska praksa takva da sudovi za dodelu materijalne i nematerijalne štete za smrt lica, da ne govorim o teškim telesnim povredama i ozbiljnim vidovima šteta, dodeljuju po par stotina hiljada dinara. Nečiji život vredi par stotina hiljada, a ugled Jeremića 50 miliona dinara. Moram da priznam da sam zaista šokiran. Ako budete našli da je neko tražio za povredu ugleda i čast 50 miliona, ja se neću baviti advokaturom. Zaista sam zgrožen time“, rekao je on. 

Palibrk je rekao da je u vreme kada je Jeremić bio na vlasti prosečna plata bila 250 evra i da ne razume šta to kod njega vredi 500 puta više. 

„Prepustiću javnosti da prosudi moralni aspekt te tužbe. Da li neko ima pravo da se poziva na ugled i čast, a za predsednika države govori da je izdajnik, da je kukavica, da je kriminalna bitanga, da je kriminalac“, upitao je on. 

Odgovarajući na pitanje zbog čega Vučić ne tuži Jeremića, Palibrk je rekao da njegov klijent nikada u životu, čak ni kada je bio opozicija, nikoga nije tužio jer stoji na stanovištu da politika nije samo privilegija, odnosno sredstvo da se nešto zaradi i uzme, već da podrazumeva i veliku odgovornost i spremnost da se istrpi kritika.

Jeremić je tužio Vučića za povredu časti jer ga je predsednik nazvao „šefom medjunarodne bande lopova“ i tražio odštetu od 50 miliona dinara.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.