U trendu

Nastavljen protest Protiv diktature

Učesnici protesta „Protiv diktature“ nakon okupljanja ispred Doma Narodne skupštine Srbije prošetali su večeras pored Skupštine Beograda, Terazijama, na kratko se zaustavili na Trgu Republike i Svetogorskom ulicom nastavili do Takovske, gde su ispred zgrade RTS-a seli na kolovoz i uzvikivali „Dole diktatura“ i pevali „Onesvesti se“.

U protestnoj šetnji, učesnici protesta zaustavljali su se i skandirali protiv redakcija lista Informer na Terazijama, Politike u Makedonskoj i Radio Beograda u Svetogorskoj ulici.

U koloni ima najviše mladih, kao i roditelja sa decom, a neki učesnici poveli su u protestnu šetnju i kućne ljubimce.

Protesnu povorku predvode dobošari i veliki transparent „Fer i slobodni izbori, sloboda medija, departizacija, decentralizacija, zaštita i poboljšanje radnih prava“., a učesnici takodje uzvikuju „AV, AV“, „Vučuću lopove pokrao si izbore“, „Vučiću ološe“, „Uhapsite Vučića“, „Izlazite napolje“ i pevaju „Onesvesti se“.

Protest „Protiv diktature“, 12. po redu, počeo je večeras u Beogradu okupljanjem u 18.00 sati ispred Doma Narodne skupštine Srbije, odakle se kolona sa nekoliko stotina uglavnom mladih uputila ka Terazijama u šetnju centralnim gradskim ulicama.

Saobraćaj u tim delovima grada je zatvoren, a protest se odvija bez incidenata.

Kako se navodi na Fejsbuk stranici „Protiv diktature“, studenti zahtevaju smenu političke elite na čelu s Aleksandrom Vučićem, fer i slobodne izbore, smenu članova Republičke izborne komisije i Regulatornog tela za elektronske medije, slobodu medija koja bi se ogledala u smeni odgovornih urednika Radio-televizije Srbije i Radio-televizije Vojvodine i oštrih kazni za urednike svih medija koji krše medijske zakone i kodeks.

Studenti zatim traže momentalno razrešenje svih stranačkih i korumpiranih funkcionera u javnim preduzećima, decentralizaciju, kao i promenu prioriteta ekonomske i socijalne politike, poboljšanje prava svih radnika, zaštitu životnog standarda stanovništva i u potpunosti javno finansirano i svima dostupno obrazovanje i zdravstvo.

Vladi je dat rok za ispunjenje tih zahteva, a to je 17. april.

Protesti „Protiv diktature“ počeli su u ponedeljak, 3. aprila, dan posle izbora.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.