U trendu

NATO tvrdi: Ne vršimo pritisak na Srbiju

NATO nikad neće vršiti pritisak na Srbiju da mu se pridruşi, poručio je pomoćnik generalnog sekretara NATO-a za javnu diplomatiju Tačam Ildem.

On je ujedno istakao i da Alijansa podrÅŸava pregovore između Beograda i PriÅ¡tine i predstavlja regionalno prisustvo u obliku Kfora na KiM.

„Ŝelimo stabilan, bezbedan i napredan Zapadni Balkan“, rekao je Ildem na konferenciji „Prolazimo kroz zidove“, koju organizuje Centar za evroatlantske studije, u okviru Sedme beogradske NATO nedelje.
Dva su ključna razloga za to, kazao je Ildem.

„Prvo, delimo sa vama vaše viđanje demokratije i dobrosusedskih odnosa sa drugim zemljama i međunarodnim organizacijama. Drugo, kad su susedi NATO-a bezbedni i stabilni i mi smo stabilni i bezbedni“, naglasio je on.
Ildem je naglasio da NATO shvata teret koji Srbija nosi u očuvanju regionalne stabilnosti i podrşava njene ambicije za blişu integraciju sa EU.

„Shvatamo odluku da postanete partner NATO-a, ali da ne traÅŸite članstvo“, rekao je Ildem.

Pomoćnik generalnog sekretara NATO-a za javnu diplomatiju je istakao da NATO ne govori svojim partnerima šta da rade, već samo omogućava dijalog po pitanjima sigurnosnih izazova. On je dodao da NATO i njegove članice u potpunosti razumeju pravo svih zemalja da vode sopstvenu bezbednosnu politiku i da donose odluke o tome kako će je primeniti.

To uključuje i pravo da zemlja donese odluku do koje mere će biti angaşovana u saradnji sa NATO-om, kazao je Ildem.

On je rekao da NATO shvata da je kontroverzan u Srbiji, jer su sećanja na vazdušnu kampanju 1999. godine i dalje bolna za mnoge, pogotovo za one koji izgubili voljene.

„NATO kampanja nikad nije bila protiv srpskog naroda, već u cilju zaÅ¡tite civila“, tvrdi Ildem i dodaje da je svaki nevini ÅŸivot koji je izgubljen tragedija zbog koje ÅŸale.

(Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (5)