U trendu

NATO tvrdi: Ne vršimo pritisak na Srbiju

NATO nikad neće vršiti pritisak na Srbiju da mu se pridruži, poručio je pomoćnik generalnog sekretara NATO-a za javnu diplomatiju Tačam Ildem.

On je ujedno istakao i da Alijansa podržava pregovore između Beograda i Prištine i predstavlja regionalno prisustvo u obliku Kfora na KiM.

„Želimo stabilan, bezbedan i napredan Zapadni Balkan“, rekao je Ildem na konferenciji „Prolazimo kroz zidove“, koju organizuje Centar za evroatlantske studije, u okviru Sedme beogradske NATO nedelje.
Dva su ključna razloga za to, kazao je Ildem.

„Prvo, delimo sa vama vaše viđanje demokratije i dobrosusedskih odnosa sa drugim zemljama i međunarodnim organizacijama. Drugo, kad su susedi NATO-a bezbedni i stabilni i mi smo stabilni i bezbedni“, naglasio je on.
Ildem je naglasio da NATO shvata teret koji Srbija nosi u očuvanju regionalne stabilnosti i podržava njene ambicije za bližu integraciju sa EU.

„Shvatamo odluku da postanete partner NATO-a, ali da ne tražite članstvo“, rekao je Ildem.

Pomoćnik generalnog sekretara NATO-a za javnu diplomatiju je istakao da NATO ne govori svojim partnerima šta da rade, već samo omogućava dijalog po pitanjima sigurnosnih izazova. On je dodao da NATO i njegove članice u potpunosti razumeju pravo svih zemalja da vode sopstvenu bezbednosnu politiku i da donose odluke o tome kako će je primeniti.

To uključuje i pravo da zemlja donese odluku do koje mere će biti angažovana u saradnji sa NATO-om, kazao je Ildem.

On je rekao da NATO shvata da je kontroverzan u Srbiji, jer su sećanja na vazdušnu kampanju 1999. godine i dalje bolna za mnoge, pogotovo za one koji izgubili voljene.

„NATO kampanja nikad nije bila protiv srpskog naroda, već u cilju zaštite civila“, tvrdi Ildem i dodaje da je svaki nevini život koji je izgubljen tragedija zbog koje žale.

(Sputnjik)

5 komentara
 1. ANDJELA

  Srbija je mala ekonomski vrlo siromasna zemlja. Srbija ce uskoro biti potpuno usamljena,sve susedne zemlje su clanice NATO Pakta.Zasto bi mi bili jedina zemlja u ovom delu evrope,koja nije potrazila svoju vojnu i svu ostalu sigurnost,u okviru ovog mocnog Pakta.Zasto mi (Srbija) uvek moramo biti nesto posebno,uvek biti crna ovca, u svom okruzenju.Mi srbi,moramo da se otreznimo,i bistrim ocima i upotrebom racija,shvatimo,gde je nase mesto.

 2. Anonimni

  NEM SERETEM

 3. Slaven

  NATO odavno kuva žabu Srbiju i već je napola skuvana. A vlast, koja to režira, pravi se nevešta

 4. Adolf

  Neko je dvoličan, neko nije, ali NATO je pica sa pet lica.Smrt fašizmu !

  1. Milan

   Kakvo licemerje! Kome samo padne napamet da pomisli da ugura Srbiju u NATO treba ga anatemisati i prokleti zauvek!

Napišite komentar