U trendu

Nova stranka serijom tribina počela kampanju za beogradske izbore

Nova stranka počela je kampanju za predstojeće beogradske izbore serijom tribina, a na prvom skupu nosilac liste i buduća kandidatkinja za gradonačelnicu Vesna Rakić Vodinelić predstavila je večeras Nacrt kulturne politike Grada Beograda.

Na tribini pod nazivom „Beograd se brani kulturom“, kandidatkinja Nove stranke za gradonačelnicu rekla je da je najvažnije da država omogući sredstva za finansiranje kulture, kao i pravne okvire za to da kulturna baština bude jednako dostupna svima i da svi dobiju priliku za očuvanje i predstavljanje svog kulturnog nasledja.

„Želimo da napravimo program za razvoj i podsticaj kulture u Beogradu, uključujući tu i razvoj kulture dijaloga“, kazala je Rakić-Vodinelić i dodala da je želja Nove stranke da javnost bude uključena i upoznata sa programom.

Ona je ukazala na brojne nedostatke u oblasti kulture, a pre svega na to da više muzeja ne radi nego što radi, pa je zbog toga, kako je ocenila, upitna dostupnost kulturne baštine celokupnom gradjanstvu.

„Zakoni koji je trebao da budu doneseni posle potpisivanja jedne konvencije Unesko nisu bili doneti“, kazala je Rakić Vodinelić i uputila sveobuhvatnu kritiku na račun zakonodavstva u oblasti kulture.

Ona je ocenila da ne postoje zakoni za posebne pojedinačne oblasti u kulturi, a da su pojedini važeći propisi zastareli.

„Zakonodavstvo je zadatak države i to niko ne može da obavi umesto nje. Država treba da se zaustavi kada obavi taj zadatak, a ne da bude zagovornik cenzure i autocenzure“, smatra Rakić-Vodinelić.

Vršilac dužnosti predsednika Beogradskog odbora Nove stranke Aris Movsesijan najavio je nove tribine na različite teme, a prva naredna trebalo bi da se bavi urbanizmom. Nakon toga biće organizovani skupovi posvećeni zdravstvenoj i socijalnoj politici.

„Javnim debatama želimo da sa stručnom javnošću razjasnimo neke nacrte programa koje smo pripremili za grad. Nakon toga ćemo evidentirati sve eventualne izmene tih nacrta, jer želimo da saslušamo stručne ljude. Prva tema je kultura, što govori koliko je Novoj stranci kultura zapravo prioritet“, kazao je Movsesijan.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.