najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Novi Ustav me sme biti donet preko noći

Generalni sekretar Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Bojan Kostreš izjavio je danas da novi Ustav Srbije mora biti proizvod dogovora najvećeg broja političkih aktera, a ne da kao prethodni bude donet “preko noći”.

“Novi Ustav mora biti u evropskom duhu, u skladu sa EU standardima i odražavati stanje na terenu. Samo tako će biti postignuto da ova zemlja ubrza svoj put u evropsku porodicu i obezbedi bolji život svojih gradjanki i gradjana”, naveo je Kostreš u pisanoj izjavi.

Prema njegovim rečima, donošenje novog Ustava je momenat, da se u okviru rasprave o njemu, reše i pitanja koja su predugo “gurana ispod tepiha”, kakvo je pitanje Vojvodine, čija je autonomija “obesmišljena aktuelnim Ustavom”, jer nema zakonodavnu, izvršnu i sudsku vlast, izvorne prihode i imovinu, a položaj te pokrajine može menjati svaki novi sastav Skupštine Srbije.

Kostreš je cenio je da je sada, 10 godina nakon usvajanja aktuelnog Ustava Srbije, “više nego jasno” da je LSV bila u pravu kada je protestovala protiv donošenja tog Ustava, kada je pozivao na bojkot, koji je u Vojvodini uspeo, jer je na referendum o usvajanju novog Ustava izašlo manje od 45 odsto gradjana te pokrajine.

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike