U trendu

Odbornici SRS: Čelnici grada Beograda da objave strategiju razvoja GSP-a

Odbornici Srpske radikalne stranke u Skupštini Beograda pozvali su danas čelnike grada da javnosti dostavi na uvid strategiju razvoja „Gradskog saobraćajnog preduzeća“, ukoliko je ikada donesena.

„Usvojenim rebalansom budžeta iz 2019. godine, odbornici Skupštine grada Beograda predvideli su novi zajam u vidu podizanja kredita u visini od 35 miliona evra za kupovinu nešto preko 200 autobusa za potrebe GSP-a. U obrazloženju ovakve odluke navedeno je da će krediti biti povoljni uz konstataciju da na taj način Grad ‘čvrsto’ stoji iza ovog javnog preduzeća“, naveo je Gradski odbor SRS u saopštenju.

Upitali su gradsku vlast „kojom metodologijom nameravaju da reše problem GSP-a kada, zapravo, s druge strane pune novčanike milijardama dinara na godišnjem nivou predstavnicima konzorcijuma APEKS i privatnim prevoznicima“.
„Naime, finansijskim obračunom za 2012. godinu, prihodi GSP-a od uvodjenja Bus Plus sistema naplate karata su drastično opali. U periodu kada je ovo JP beležilo gubitke, privatno preduzeće APEKS prihodovalo je oko 10 miliona evra (na godišnjem niovou)! Zbog kriminalnog ugovora s ovim privatnim konzorcijumom GSP je u pomenutoj godini, samo od prodaje karata, izgubio preko 2,5 milijardi dinara“, naveli su odbornici SRS.
Gradski odbor SRS izrazio je zabrinutost zbog odluka koje se godinama unazad donose u vezi sa JKP GSP Beograd jer, po našem mišljenju, one ne idu u prilog stabilizaciji preduzeća već njegovom potpunom uništenju.

„Smatramo da je cilj donosioca ovakvih štetnih odluka privatizacija GSP-a, a prva posledica takvog poteza bilo bi višestruko poskupljenje karata za prevoz“, navedeno je u saopštenju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.