U trendu

Počeo još jedan protest u Beogradu (video)

U Beogradu je večeras održan još jedan protest „1 od 5 miliona“, sa koje je glumac Branislav Trifunović pročitao pismo opoziciji, čiji su, inače, pojedini funkcioneri, poput Sande Rašković Ivić, Zorana Lutovca, Boška Obradovića…bili među okupljenima na platou kod Filozofskog fakulteta.

„Hoćemo da nam napšete kako ćemo da vas kontrolišemo, da vas smenimo ako ne budete valjali“, rekao je Trifunović i dodao da učesnici protesta hoće plan zdrave uprave, te da neće da na izborima biraju vlast, već upravu.

Zatražio je da ništa ne bacaju večeras na RTS, kako su to neki najavljivali na tviteru, poput jaja, prema predlogu jedne od organizatora protesta, ili toalet papira, kako je predlagao Janko Veselinović.

Glumac Nikola Kojo rekao je da je jedini i pravi cilj protesta predsednik Srbije Aleksandar Vučić i pozvao učesnike protesta da „se ide do kraja, do blokada, kordona, neplaćanja, totalne građanske neposlušnosti“.

On je optužio predsednika Srbije da je „suspendovao“ pravdu i sve institucije, te da je, kaže, zaustavio „protok energije, ljubavi i radosti“.

Poručio mu je da ne treba da misli da su zahtevi protesta postavljeni u rangu mangupa koji pozove lift i pobegne.

Kojo je pozvao predstavnike opozicije da napuste sve institucije u kojima ima predstavnika vlasti i najavio da će se raditi na formiranju političkog tela protesta.

Okupljeni su zatim krenuli u protestnu šetnju, a nose transparente na kojima, između ostalih, piše „Reci ne čiki sa sendivičima“, „Pričaju nam da je bolje a u Pošti nikad gore“, „Probudi se, ustani Srbijo“.

Prvi protest protiv nasilja pod nazivom „Stop krvavim košuljama“ održan je 30. novembra prošle godine, zbog napada na jednog od lidera Saveza za Srbiju Borka Stefanovića i još dvojicu aktivista u Kruševcu. Od 8. decembra protesti se organizuju svake subote u Beogradu.

U sredu, 16. januara na godišnjicu ubistva Olivera Ivanovića organozovana je šetnja u njegovu čast do Hrama Svetog Save, gde su zapaljene sveće.

Na početku organizovanja protesta zatraženo je da se prestane sa nasiljem protiv neistomišljenika i da se pronađu nalogodavci napada na Borka Stefanovića i aktiviste Levice.

Zahtevi su se iz subote u subotu dopunjavali, pa je od RTS-a zatraženo da protestima posveti pet minuta u svojim informativnim programima, jednako izveštavanje o svim političkim opcijama na javnom medijskom servisu, pronalazak počinilaca i nalogodavaca ubistva predsednika GI SDP Olivera Ivanovića i nalogodavaca napada na novinara Milana Jovanovića.

Potom je zatražena ostavka ministra unutrašnjih poslova Srbije Nebojše Stefanovića i generalnog direktora RTS-a Dragana Bujoševića i urednika Informativnog programa Nebojše Lj. Stefanovića.

Protesti se od skoro petkom i subotom održavaju i u drugim većim gradovima u Srbiji, poput Niša, Novog Sada, Kragujevca, Čačka, Kraljeva, Prokuplja, Kuršumlije i drugih.

(Tanjug/Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.