U trendu

Poslanik Bundestaga: Poziciju Nemačke o promeni granica definisala Angela Merkel

Poslanik Bundestaga i zamenik predsedavajućeg frakcije CDU/CSU za spoljne poslove, odbrambenu politiku i Savet Evrope Johan Vadeful podržao je danas spremnost Beograda i Prištine za nastavak dijaloga i normalizaciju odnosa, ali je istakao nemačku poziciju u vezi sa promenom granica koju je definisala kancelarka Angela Merkel, saopšteno je posle sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Kako je navedeno, poslanik Bundestaga Vadeful istakao je da Nemačka ima veliko poverenje u Srbiju i njen evropski put.

Nemačka kancelarka Anegla Merkel nedavno je povodom navoda o razgraničenju izjavila da nema promena granica na Balkanu.

Vučić je na sastanku sa Johanom Vadefulom u Beogradu rekao da „malo ko u svetu sa sigurnošću zna koje su granice Srbije, a koje Kosova“, i naglasio da smatra da je dogovor Srba i Albanaca od presudnog značaja za oba naroda.

On je naglasio opredeljenje Srbije da, zbog mirne budućnosti Srbije i celog regiona, radi na postizanju kompromisnog rešenja za Kosovo i Metohiju, koje bi u isto vreme zaštitilo državne i nacionalne interese.

Vučić je izrazio zadovoljstvo što Srbija i Nemačka imaju najbolje odnose u svojoj istoriji, koje karakteriše veliko medjusobno poverenje.

On je konstatovao da se to odražava i kroz snažan razvoj ekonomske saradnje i povećanje broja nemačkih investicija, zahvalivši kompanijama iz Nemačke što u Srbiji obezbedjuju radna mesta za oko 50.000 radnika.

Predsednik je posebno istakao značaj Berlinskog procesa, koji je inicirala kancelarka Angela Merkel, za mir i stabilnost na Zapadnom Balkanu.

Na sastanku sa Vučićem i Vadefulom bio je i spoljnopolitički savetnik frakcije CDU/CSU u nemačkom Bundestagu Hans-Joakim Falenski.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.