U trendu

Predsednik Skupštine Čačka povredjen na sednici

Predsednik Skupštine Čačka Igor Trifunović povredjen je u incidentu koji se dogodio u trećem nastavku današnjeg zasedanja Skupštine, nakon čega je sednica prekinuta do daljeg.

Trifunoviću je povredjeno oko, a intervenisala je Hitna pomoć koja ga je odvezla na pregled.

Do incidenta je došlo kada su opozicioni odbornici ponovo blokirali sto predsedništva, a jedan od odbornika Dveri bacio je papire skupštinskog materijala na predsednika Skupštine, nakon čega je došlo svadje, guranja i tuče.

Opozicioni odbornici Dveri, Nove Srbije (NS) i grupe gradjana „Za napredniji Čačak“ blokirali su sto predsedništva protestujući protiv više opomena i mera udaljavanja sa sednice koje je Trifunović izrekao nakon druge pauze.

On je izrekao meru udaljavanja sa sednice dvojici odbornika Nove Srbije, Vladici Gavriloviću zbog fizčkog napada na člana Gradskog veća na sednici pre nego što je proglašena pauza i Miroslavu Spasoviću zbog udaranja mikrofona.

Incidenti na sednici su se dogodili i ranije danas, u drugom nastavku sednice, nakon pauze od pet sati, kada su opozicioni odbornici blokirali sto predsedništva.

Tada je došlo do svadje i guranja sa predstavnicima vladajuće većine i polomljen je mikrofon ispred predsednika Skupštine.

Opozicioni odbornici Dveri i NS su protestovali jer Trifunović nije dozvolio raspravu o predlogu novog Poslovnika o radu Skupštine, ignorisao je njihovo javljanje i posle uvodnog izlaganja dao predlog na glasanje.

Sednica čačanske Skupštine počela je u utorak i prvi dan zasedanja obeležili su dve govornice koje su blokirali dva odbornika Dveri i NS, kradja kabla od mikrofona zbog čega se deo sednice održavao bez ozvučenja.

Zbog toga se TV prenos odvijao bez tona, a sednicu je obležilo i desetak prekida i pauza, brojne opomene opozicionim odbornicima kao i dve mere udaljavnja sa sednice, svadje, uvrede, kao „rat“ saopštenjima za medije.

Opozicija se protivi donošenju novog Poslovnika o radu Skupštine koji je ocenila kao „restriktivan, uvod u diktaturu, ukidanja kvoruma, ukidanja glasa opozicije i trijažu medija koji će je pratiti“.

Te stavove je vladajuća Srpska napredna stranka odbacila kao „laž i manipulaciju“ ocenjujući da će novi Poslovnik omogućiti efikasniji rad Skupštine.

Na predlog novog Poslovnika opozicija je podnela 1.125 amandmana, od kojih je Statutarna komisija odbacila 800, kao pravno nemogućih, zbog čega je Nova Srbija najavila krivične prijave protiv odgovornih.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.