U trendu

Reakcije na presudu Mladiću: Ovo je najveća sramota u istoriji

Narodni poslanik i lider Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma ocenio je danas da je presuda Haškog suda izrečena generalu Ratku Mladiću, spuštenje zavese na najveću sramotu u istoriji svetskog pravosuđa.

„Današnjom presudom generalu Ratku Mladiću Haški tribunal spušta zavesu na najveću sramotu u istoriji svetskog pravosuđa. Rezultat rada Haškog tribunala je da su oni koji su najviše stradali, najviše i osuđeni. Srbi su ukupno osuđeni na 12 vekova robije, a Hrvati, Muslimani i Albanci na oko 200 godina. S tim da su Hrvati uglavnom osuđeni za zločine nad muslimanima i obrnuto“, naveo je Marković u pisanoj izjavi dotavljenoj medijima.

To, prema njegovim rečima, znači da za zločine nad Srbima niko nije kriv.

“ Od ubistva porodice Zec u Zagrebu, kristalne noći u Zadru, proterivanja Srba iz hrvatskih gradova, preko Miljevaca, Medačkog džepa, Ravnih kotara do Bljeska i najvećeg etničkog čišćenja u Evropi od Drugog svetskog rata – Oluje, pa preko Podrinja, Kravica, Bratunca, Sarajeva do Starog Gracka, Podujeva, Obilića, Goraždevca i proterivanja Srba sa Kosova i Metohije“, naveo je Marković reagujući na izrečenu presudu Mladiću na doživotni zatvor.

On tvrdi da je Mladić bio poslednja brana stvaraju Islamske države u Evropi. „Preko 10 000 mudžahedina sa Bliskog istoka je klalo u Bosni i Hercegovini Srbe i stvaralo svoju državu. Klinton i njegovi evropski saveznici su to znali, da bi kasnije dobili terorističke napade u Njujorku, Londonu, Parizu, Briselu, Madridu, Berlinu i celoj Evropi“, naveo je Marković.

Prema njegovim rečima, da nije bilo Ratka Mladića i Republike Srpske danas bi u Evropi imali Raku, Mosul i El Bagdadija.

Pored toga, ističe, u Bosni i Hercegovini i dalje postoje islamistički centri, a šef muslimana Bakir Izetbegović i danas poziva na rat.

„Pitam holandskog sudiju Alfonsa Orija – gde su Srbi iz Zagreba, Sarajeva i Prištine, Hrvatske, BiH i Kosova i Metohije. Haški tribunal i njegovi finansijeri i naredbodavci su odgovorni za terorističke akcije islamista po Evropi, jer su im to dozvolili u Bosni i Hercegovini. To građani Evrope i SAD i celog sveta treba da znaju“ , poručio je Marković.

Lider SRS Vojislav Šešelj ocenio je da je presuda Ratku Mladiću politička.

„Presuda je politička, a uperena je protiv srpskog naroda koji je učestvovao u ratu, pomalo i protiv Srbije, a najviše protiv Republike Srpske“, rekao je Šešelj za Pink televiziju.

Sve tačke optužnice govore o udruženom zločinačkom poduhvatu, što, navodi Šešelj, za Tribunal znači da nema potrebe da se objašnjava kako je šta uradio i gde je direktna veza.

– Lider opozicionog pokreta Dveri Boško Obradović izjavio je danas da odbacuje sve presude Haškog tribunala kao antipravne, nepravedne i antisrpske i dodao da je za njega Ratko Mladić heroj.

Obradović je novinarima u Skupštini Srbije kazao da je presuda Haškog tribunala po kojoj je Mladić osuđen na doživatnu kaznu vrhunac antisrpskog delovanja tog suda, koji, kako kaže, on ne priznaje jer je antisrpski.

“Što se mene tiče Ratko Mladić i Radovan Karadžić treba da budu na prvim stranicama udžbenika jer su osnivači republike Srpske, a presude Haškog tribunala me ne interesuju”, rekao je Obradović i dodao da je tribunal produžena ruka NATO-a.

Odluke Haškog tribunala, kako je rekao, smatra skandaloznim, navodeći da umesto Mladića treba da odgovaraju sudije tog suda koji želi da od Srba koji su žrtve napravi zločince.

Upitan o političkim posledicama presude Mladiću, Obradović je kazao da sve zavisi od toga da li neko priznaje ili ne priznaje Haški tribunal, te da ako vlast priznaje taj tribunal saučestvuje u zločinu nad srpskim narodom.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (2)