U trendu

SAD se povukle iz borda Kosovske agencije za uporedjivanje i verifikaciju imovine

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država na Kosovu, Filip Kosnet saopštio je danas da su Sjedinjene Američke Države napustile bord Kosovske agencije za uporedjivanje i verifikaciju imovine zbog toga što se njime kosovsko rukovodstvo koristi radi ličnih i političkih interesa, piše Kosev.

„Odabirom nekvalifikovanih ortaka na pozicijama u vladi narušava se imidž Kosova i izdaje poverenje javnosti“, napisao je on u objavi na društvenoj mreži Tviter.

Ambasador SAD je u više navrata kritikovao odluku kosovske skupštine da na mesto predsednika sekretarijata ove kosovske agencije imenuje „nekvalifikovanog kandidata“ Nasera Šalju, bivšeg komandanta OVK.
„Nekvalifikovani predstavnik borda Kosovske agencije za uporedjivanje i verifikaciju imovine ostaje na toj poziciji podrivajući veru gradjana u izbor koji se zasniva na zaslugama. Vreme je da stranke predlože rešenja za okončanje korupcije i kronizma“, rekao je on ranije.

Bord Kosovske agencije za uporedjivanje i verifikaciju imovine je pre pet meseci napustila i Velika Britanija, kada je odlazeći britanski ambasador Rori O’Konel dao ostavku na mesto predsednika borda ove agencije. Povod je takodje bilo postavljanje Šalje na mesto predsednika sekretarijata.

Iz britanske ambasade tada je poručeno da je kosovska skupština imenovala kandidata koji ne ispunjava kriterijume za ovu poziciju i time prekršila memorandum o saradnji sa ovom ambasadom.

Ambasador SAD u Prištini, Filip Kosnet tada je takodje izrazio razočaranje povodom odabira „neprofesionalnog rukovodstva“.

„Poslanici su pokazali da više cene nepotizam nego imovinska prava gradjana Kosova“, napisao je tada Kosnet na svom Tviteru.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.