U trendu

Samo dva beogradska lista o šest decenija Rimskih ugovora i godišnjici osnivanja EU

Šest decenija od potpisivanja Rimskih ugovora kojima je osnovana Evropska ekonomska zajednica (EEZ), preteča današnje Evropske unije, danas je tema u samo dva beogradska dnevna lista.

List „Danas“ objavio je specijalni dodatak povodom godišnjice osnivanja Evropske unije. Za list su govorili i pisali ministarka zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović, ambasadori Nemačke, Italije, Belgije, Francuske i Holandije.

U autorskom tekstu za „Politku“, šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Majkl Davenport napisao je da su pre 60 godina potpisani Rimski ugovori bili temelj da se Starom kontinentu obezbede nezapamćen mir, prosperitet i bezbednost.

U Rimu se danas tim povodom održava samit Evropske unije.

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk izjavio je u Rimu da jedinstvo 27 zemalja jedini način da se osigura opstanak Unije, dok je predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker izjavio da je obeležavanje 60. godišnjice osnivačkog sporazuma Unije „veoma tužan momenat“ bez učešća Velike Britanije.

Belgija, Zapadna Nemačka, Italija, Luksembrug, Francuska i Holandija potpisale su 25. marta 1957. Rimske ugovore prema kojem je 1. januara 1958. osnovano Evropsko zajedničko tržište. Organizacija je kasnije nazvana Evropska ekonomska zajednica, danas Evropska unija.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.