U trendu

Šarčević: EU potvrdila da je sproveden najveći deo dogovorenih aktivnosti u reformi obrazovanja

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije Mladen Šarčević izjavio je u Beogradu da je Evropska komisija konstatovala da je u prethodne dve godine uspešno sproveden najveći deo planiranih i dogovorenih aktivnosti u okviru reforme obrazovanja u Srbiji.

Na današnjoj sednici Medjuministarskog saveta za praćenje i usmeravanje sprovodjenja reforme u oblasti obrazovanja i obezbedjivanje potrebnih uslova i resursa za njeno sprovodjenje, Šarčević je rekao i da je Evropska unija uplatila sredstva u budžet Srbije, u skladu s ugovorom, na osnovu rezultata koje je u 2017. i 2018. godini ostvario njegov resor, saopštilo je Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

„Nadamo se i očekujemo da će sličan uspeh biti zvanično potvrdjen tokom ove godine i kada je reč o našim postignućima u 2019. godini. Ovo je veliki uspeh svih nas koji predstavljamo institucije koje su, direktno ili indirektno, nadležne za obrazovni sistem u Srbiji“, rekao je Šarčević.

Podržavajući reformske aktivnosti u oblasti obrazovanja, Evropska unija je u protekle tri godine opredelila 27,4 miliona evra za trogodišnji period od 2017. do 2019. godine iz sredstva Sektorske budžetske podrške iz programa IPA 2016, navodi se u saopštenju.

Po završenoj evaluaciji rezultata sprovodjenja Strategije razvoja obrazovanja u Srbiji tokom 2019. godine, u budžet Srbije krajem 2020. godine, kako se navodi, trebalo bi da bude uplaćena poslednja, treća tranša tih sredstava.

Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici rekao je na sednici Medjuministarskog saveta da očekuje pozitivan izveštaj i za 2019. godinu, podsetio da je budžetska podrška Srbiji počela 2017. godine i da to pokazuje posvećenost EU Srbiji.

Prema njegovim rečima, tranša od 7,4 miliona evra odobrena je u decembru prošle godine za rezultate iz prethodne godine, navodi se u saopštenju.

„Dobro je uradjena modernizacija nastavnih planova na svim nivoima, povezan je Nacionalni okvir kvalifikacija sa evropskim, a ostvareni su napori u oblasti strukovnog obrazovanja i osposobljavanja i poboljšanja veština“, naveo je Fabrici.

On je rekao da ima još mnogo toga da se uradi i da treba uložiti dodatne napore u pogledu potreba dece sa invaliditetom i razvoja informacionog sistema.

Ministarka za evropske integracije Srbije Jadranka Joksimović rekla je da su Vlada i Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja sproveli postavljene ciljeve i ukazala na važnost Medjuministarskog saveta.

„Kada sektorsku budžetsku podršku imate kao mehanizam koji vam je dostupan, a takva podrška se ne daje svim kandidatima, to govori o ozbiljnosti institucija i načina na koji se pretpristupni fondovi koriste u Srbiji“, navela je Joksimović.

Medjuministarski savet je telo uspostavljeno radi praćenja efikasnosti i efektivnosti sprovodjenja mera definisanih u Strategiji razvoja obrazovanja u Republici Srbiji do 2020. godine, planiranja izgradnje institucionalnih i administrativnih kapaciteta i predlaganje polaznih osnova za izradu nove strategije razvoja obrazovanja za period posle 2020. godine, dodaje se u saopštenju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.