U trendu

Simić: Odgovornost za nasilje u Mitrovici delimično snosi i medjunarodna zajednica

Poslanik Srpske liste Igor Simić izjavio je danas kako je i medjunarodna zajednica delimično kriva za ono što se dogodilo u ponedeljak u Mitrovici, kada je priveden direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Djurić.

„Odgovornost za incident u Severnoj Mitrovici delimično snosi i medjunarpodna zajednica, jer se tako nešto planira uz njenu podršku“, rekao je Simić za RTK2.

On je istako da nije video osudu napada na srpske predstavnike i da ga to zabrinjava, jer je „s druge strane medjunarodna zajednica agilna kada treba da rešava probleme neke druge zajednice“.

„Ukoliko kosovska vlada do 20. aprila ništa konkretno ne uradi na formiranju Zajednice srpskih opština, Srbi će samoinicijativno krenuti u osnivanje ZSO“, ukazao je Simić.

On je podsetio na drugi sporazum Beograda i Prištine iz 2015. godine o opštim principima o uspostavljanju ZSO, gde piše da upravljački tim za izradu statuta čine četiri srpska predstavnika i da statut usvaja Skupština ZSO, odnosno legitimni predstavnici Srba izabrani po kosovskim zakonima u 10 opština sa srpskom većinom.

Dodao je da je bilo dogovoreno da će uredba vlade biti doneta do decembra 2015. godine, a ne za pet godina.

„Oni nas optužuju za ultimatum, pa ultimatum je dala EU, i to do decmbra 2015. kada je trebalo započeti rad na formiranju ZSO, tako da su svi rokovi prošli i dosta je čekanja“, naglasio je Simić.

On ponavlja da ZSO ne predstavlja pretnju ni za koga, dodajući da je to krovna institucija koja treba da zaštiti prava Srba na Kosovu.

Na pitanje kako komentariše izjavu ministra infrastrukture Palja Ljekaja da će kosovske vlasti hapsiti predstavnike Srpske liste ukoliko samostalno krenu u osnivanje ZSO, Simić je odgovorio da se nada da se posle Djurićevog hapšenja nešto slično neće ponoviti.

„Nasilje nije način rešavanja problema. Imali smo institucionalno nasilje, ali me raduje što nije došlo da etničkog nasilja“, istakao je Simić i naveo da je najveća vrednost Severne Mitrovice njena multietničnost.

„Srbi nisu pružali otpor ne zato što su slabi, već zato što su želeli da pokažu svoje dostojanstvo“, izjavio je Simić.

Briselski dijalog je doveden u pitanje, iako on nema alternativu, rekao je predstavnik Srpske liste i naglasio da su pregovarači čak i u ratnim sukobima zaštićeni.

„Marko Djurić nije hapšen, ono je bio pokušaj njegovog poniženja“, ocenio je Simić.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.