„Sramota što Srbima nismo pomogli 1999.“

Zamenik predsednika donjeg doma ruskog parlamenta Petar Olegovič Tolstoj izjavio je da je Rusiju sramota što Srbiji nije više pomogla 1999. godine i da danas Moskva može i hoće Beogradu više da pomogne.

„Na vama je da kažete kakva vrsta pomoći vam je potrebna“, rekao je zamenik predsednika Državne dume za „Večernje novosti“.

Tolstoj, inače potomak slavnog ruskog književnika Lava Nikolajeviča Tolstoja, izjavio je da je bombardovanje SRJ 1999. godine bila nesreća koja je zadesila srpski narod, a Ruse uverila u to koliko je Zapad licemeran i koliko su tamo na snazi dupli standardi.

On je naveo i da nije tačno da se ruski predsednik Vladimir Putin saglasio sa nekakvom podelom Kosova.

„Naprotiv, naložio je ruskom Ministarstvu spoljnih poslova da uloži maksimalne napore da se kosovsko pitanje rešava na osnovu Rezolucije 1244 SB UN“, rekao je Tolstoj.

On je ocenio da je insistiranje na tome da Srbija po svaku cenu pristane na uslove Zapada kontraproduktivno i da neće doneti rešenje.

Smatra i da se zapadne zemlje neće odreći tzv. države Kosovo koju vidi kao terorističku.

Dodajući da je 1999. godine bio u novinarskom timu koji je građanima Rusije objašnjavao šta se dešava u Jugoslaviji, Tolstoj je istakao i da „svaku uvredu Srbije ili Srba tretira lično“.

On je potvrdio i da ima porodične veze sa Srbijom, zbog čega ga, kako pišu „Novosti“, nazivaju i „srpskim Tolstojem“.

„Moj deda je bio beli oficir koji je 1921. sa svojima došao u Zrenjanin. Otac mi je rođen u Beogradu, gde je odrastao, a porodica se vratila u Rusiju posle Drugog svetskog rata“, rekao je Tolstoj.

(Tanjug)