Stefanović: Nećemo uvesti sankcije Rusiji, niti ćemo priznati Kosovo

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je danas da Srbija nikada neće uvoditi sankcije Rusiji, kao i da neće priznati nezavisnost Kosova.

Stefanović je tokom rasprave o amandmanima na Predlog zakona o planskom sistemu Srbije odgovarajući na kritike radikala o putu Srbije ka Evropskoj uniji (EU) i davanju subvencija strancima i uslovima pod kojim se to dešava, rekao da Vladi Srbije „ne pada na pamet da prizna nezavisnost Kosova“.

„Zahvaljujući Aleksandru Vučiću, vlada ne uvodi sankcije Rusiji i to nije zahvaljujući vama nego Vučiću koji ima političku snagu da može da odluči tako nešto svestan svega što je posledica tako nečega i ne pada nam na pamet da priznamo nezavisnost Kosova“, rekao je Stefanović.

Radikali su ocenili da put Srbije u EU vodi u „propast“, a tamo su, prema rečima poslanika radikala Nikole Savića, uglavnom „naši neprijatelji koji nam ne misle i nisu nam kroz istoriju učinili ništa dobro“.

Savić je kritikovao davanje subvencija stranim investitroma koji, kako je naveo, Srbiju napuštaju kada ugovori isteknu i prestanu subvencije i podsetio da su ugovori sa stranim investitorim uglavnom netransparentni.

„Čujemo da su neke italijanske firme kad im je istekao ugovor sa vladom već napustili ili se spremaju da napuste tržište i proizvodju, to će uraditi sve firme posle kada procene da je to njihov interes“, rekao je Savić.

Ministar Stefanović je rekao da su subvencije nešto što Srbija daje da bi privukla investitiore i istakao da je u poslednje četiri godina otvoreno 170.000 radnih mesta, i pitao da li se može reći za „Simens“ da je neprijatelj.

„Da li ljude koju su zaposleni u Simensu da otpustimo, da li da ih nagovorimo da napuštaju radna mesta i ostaju bez hleba, je li to ta poruka, da li treba da u Džonson elektriku, Svarovskom, radnicima predložimo da izadju iz fabrika, napuste mesta jer se radi o investitoru iz zemalja koje su nam neprijatelji“, upitao je radikale Stefanović.

Radikali su podneli amandmane na naslov zakona kako bi uspeli da o Predlogu zakona o planskom sistemu ipak govore pre poslanika vladajuće većine koji su ponovo podneli oko 380 amandmana na osnovu kojih će potrošiti gotovo sve vreme predvidjeno za raspravu u pojedinostima.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike