U trendu

Stilijanidis: Srbija ključni partner EU u upravljanju migrantskom krizom

Srbija je ključni partner Evropske unije (EU) u upravljanju izbegličkom krizom koja ne poznaje granice, izjavio je danas u Beogradu evropski komesar za humanitarnu pomoć i upravljanje vanrednim situacijama Hristos Stilijanidis.

Na konferenciji za novinare posle razgovora sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, Stilijanidis je rekao da je izrazio zahvalnost Beogradu na svim aspektima saradnje u vezi sa migrantskom i izbegličkom krizom.

„Srbija je ključni partner EU i (predsednik Evropske komisije Žan Klod) Junker je istakao tokom govora o stanju EU u septembru ulogu Srbije na Zapadnom Balkanu, ali i evropsku perspektivu čitavog Zapadnog Balkana”, rekao je Stilijanidis.

Pohvalivši gostoprimljivost vlade i naroda Srbije, on je rekao da Evropska komisija i on lično „cene posvećenost Srbije problemu jer uvidjaju da se upravljaju istim moralnim kompasom“.

„Srbija je deo Evrope i ključi je partner u upravljanju izbegličkom krizom koja ne zna za granice“, rekao je evropski komesar za humanitarnu pomoć i upravljanje vanrednim situacijama.

Stilijanidis, koji je tokom vikenda obišao prihvatni centar za izbeglice u Obrenovcu, podsetio je da je EU u svrhu humanitarne pomoći u Srbiji izdvojila 25 miliona evra, a da je ukupno izdvojila više od 80 miliona evra pomoći Srbiji u migranstkoj krizi od 2015. godine.

Prema njegovim rečima, potrebno je rešavati osnovne uzročnike izbegličke krize.

„Nažalost, za to ne postoji humanitarno rešenje već samo političko“, naveo je Stilijanidis i izrazio uverenje da je glavni cilj fokusiranje na uzroke problema u Siriji, Avganistanu, Iraku.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.