U trendu

Svi znaju, i Beograd zna, šta je cilj dijaloga

Kosovski ministar spoljnih poslova Enver Hodžaj tvrdi da normalizacija odnosa Prištine i Beograda mora da rezultira priznanjem jednostrano proglašene kosovske nezavisnosti.

„Sve zemlje znaju, i Beograd zna, da na kraju tog procesa treba priznati Kosovo. To je cilj dijaloga, bez toga je celokupan dijalog beskoristan“, rekao je Hodžaj u intervjuu za Hinu.

Kosovski ministar navodi i da Srbija ne želi da uđe u EU, koja zbog unutrašnjih previranja ni sama za to nije spremna, nego da „u ruskom stilu“ dominira jugoistokom Evrope izazivajući stalne napetosti sa susednim državama, uključujući i Hrvatsku.

„Srbija u ruskom stilu pokušava da stvoriti sferu uticaja u regionu, demonstrirajući svoju ulogu i silu u BiH preko Republike Srpske, na Kosovu preko (srpskog) stanovništva na severu, u Crnoj Gori, čak i u Makedoniji i izazivajući stalne napetosti s Hrvatskom“, rekao je Hodžaj hrvatskoj agenciji.

Šef kosovske diplomatije, ipak, ne veruje u izbijanje novog rata na Balkanu, nakon krvavih sukoba 1990-ih koji su okončani intervencijom NATO-a na Kosovu 1999. godine.

„Ne mislim da bi mogao izbiti neki širi sukob ili rat, ali na delu je informacijski rat koji Beograd vodi u ruskom stilu“, istakao je Hodžaj.

On smatra i da su glavne pretnje na jugoistoku Evrope Rusija i globalni terorizam, zbog čega je, tvrdi, poželjna dugoročna prisutnost KFOR-a.

„Na Kosovu mogu ostati koliko žele“, rekao je ministar govoreći o misiji u kojoj učestvuje i dvadesetak hrvatskih vojnika.

Hodžaj je, takođe, rekao da će Kosovo ustavno priznati Hrvate, uključiti ih u policiju i izgraditi im puteve, a pozvao je i hrvatske kompanije da ulažu na Kosovu, garantujući im sigurnost investicija i prijateljski odnos kosovskog naroda, navodi Hina.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar