U trendu

Tači: Naredne nedelje i meseci odlučujući u mnogim aspektima, uključujući i konsolidaciji …

Predsednik Kosova Hašim Tači je danas ocenio da su naredne nedelje i meseci odlučujući u mnogim aspektima, uključujući i konsolidaciji i jačanju Kosova.

Tači je konferenciji „Naredna decenija Kosova: Unapredjenje reformi, regionalna saradnja i evropske integracije“ rekao da podržava platforme koje predstavljaju kosovski politički lideri, a posebno napore za postizanje što šireg konsenzusa za narednu etapu ili finalnu fazu dijaloga Beograda i Prištine.

On je kazao da je ubedjen da je pravno-obavezujući sporazum neophodan za obe strane.

„Što kažem ovo? Kažem jer mi ne treba da budemo prepreka jedni – drugima, ni Kosovo, ni Srbija, za evropsku budućnost. Takav sporazum olakšava evropsku budućnost dve zemlje, ali i šalje najbolju poruku o dobrom susedstvu, miru i stabilnosti na Zapadnom Balkanu“, rekao je Tači.

On je rekao da shvata i da poštuje kritičare dijaloga, ali Evropska unija neće prihvatiti ni Kosovo ni Srbiju bez zaključivanja otvorenih pitanja koje imaju medju sobom, a ove probleme niko neće da dodje i da reši ukoliko sami ne pokažu volju i odgovornost.

Tači je rekao da će dijalog biti težak za Kosovo, ali da je to jedini put za napredak.

On je ocenio da u kosovskoj politici postoji politička zrelost, ali istovremeno, kao i u celom regionu, tu politiku prate i špekulacije i manje debata sa argumentima i protiv-argumentima.

„Ono što nama nedostaje jeste autentična debata i da se ne usredsredjujemo samo na dnevnu politiku ili na politike narednih nedelja, već što više na konsenzusnu, transparentnu politiku jasne institucionalne agende iznutra, ali i u odnosu sa regionom i Zapadnim svetom, ali naravno i u odnosima sa zemljama koje još uvek nisu priznale nezavisnost Kosova“, rekao je Tači.

Tači je rekao da je Kosovo priča o potpunom uspehu, ali da su poslednjih godina kosovske institucije funkcionisale veoma krho.

„Kao rezultat toga imali smo dogadjaje u Skupštini Kosova, nepotrebne dogadkaje koji su poslali poruku i sliku, ne o kosovskoj stvarnosti, već sliku o našoj zemlji, koja se nikome nije svidela u svetu“, rekao je Tači.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.