U trendu

Već viđeno: Priština kriva, a Beograd ispašta

Zapad nikad neće označiti Prištinu kao krivca, jer bi to značilo da koncept koji zastupaju — da se Albanci prikažu kao ugnjetavana strana — pada u vodu.

Zapadnim silama već je prešlo u naviku da ako nešto Priština pogrešno uradi, kritika stigne i Beogradu. To se upravo desilo sa poslednjom porukom iz Vašingtona, koji poziva i Beograd i Prištinu da ostave po strani „ekstremističku retoriku“ i da rade na sporazumu koji se fokusira na uzajamno priznanje.

Naravno, ne navodi se koja je to retorika Beograda koja je zaparala uši Beloj kući, dok ratnohuškačke doboše Prištine i ucene čuje ceo svet.

Bivši ambasador i predsednik Srpskog spoljnopolitičkog kruga Milisav Paić objašnjava da je odgovor na pitanje zašto se greške Prištine uvek spočitavaju i Beogradu krajnje prost.

„To je način da zaštite nekog ko je kriv, a na čijoj su strani, nekog ko je pod njihovom zaštitom i ko je njihov proizvod, nekog ko je odgovoran za zastoj u dijalogu. To je nešto što će da ostane kao recidiv politike koje su Sjedinjene Američke Države sprovodile prema našoj zemlji od raspada bivše Jugoslavije“, kaže sagovornik „Sputnjika“.

Srbija je i tada bila dežurni krivac za sve, podseća dr Paić, a zaboravilo se da je Slovenija ta koja je pokrenula raspad SFRJ, da su protivustavno izašli iz tadašnje države i prvi započeli oružane sukobe na ovim prostorima. Tako je i sada.

„U ovoj situaciji je jasno ko pravi probleme i odakle dolaze, a Priština ih ne bi ni pravila da nema podršku sa Zapada. Prema tome, promena u tom stavu i upiranje prsta u Prištinu bi se shvatili kao prihvatanje srpskih argumenata i onda bi ceo taj koncept i razlozi koji su doveli do NATO agresije na Srbiju pali u vodu“, ističe dr Paić.

To je, dodaje sagovornik „Sputnjika“, razlog zbog čega Prištinu nikada neće označiti kao krivca, jer bi to značilo da više ne važi koncept koji zastupaju — da se Albanci prikažu kao ugnjetavana strana.

Prištinski „Ekspres“ je preneo saopštenje iz američke vlade u kojem pozivaju Prištinu i Beograd da udvostruče napore ka sveobuhvatnom sporazumu fokusiranom na uzajamnom priznanju i da neodložno uklone prepreke koje ometaju napredak. Takođe je istaknuto da je jedini put ka boljoj budućnosti „susedski dijalog“, koji za cilj ima normalizaciju odnosa i utabavanje puta Beogradu i Prištini ka evroatlantskoj zajednici.

SAD su, istaknuto je, spremne da pomognu taj proces, ali je sada na Prištini i Beogradu da načine naredne korake.

(Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.