U trendu

Vučić i premijer Kazahstana o saradnji u poljoprivredi i gradjevinarstvu

Premijeri Srbije i Kazahstana Aleksandar Vučić i Bakitžan Sagintajev razgovarali su danas u Astani o saradnji dve države u oblasti poljoprivrede, gradjevinarstva, turizma i kulture, saopštila je Kancelarija Vlade Srbije za saradnju s medijima.

Vučić je istakao da je Srbija spremna da jača ekonomsku saradnju sa Kazahstanom i da će veoma ozbiljno predstaviti potencijale na izložbi EKSPO koja će sledeće godine biti održana u Astani, navodi se u saopštenju.

Premijer Srbije sa razgovarao je sa kolegom iz Kazahstana i o izvozu Fijata na evroazijsko tržište, „o čemu bi u toku sutrašnje posete Moskvi Sagintajev trebalo da razgovara sa ruskim premijerom Dmitrijem Medvedevim“, navodi se u saopštenju.

Vučić je naglasio da su politički odnosi dve države veoma dinamični, istakavši da to predstavlja osnov za jačanje ekonomske i saradnje u drugim oblastima.

On je sa Sagintajevim razgovarao o otvaranju ambasade Kazahstana u Srbiji, što bi doprinelo jačanju odnosa dve zemlje.

Srpski premijer je zahvalio na principijelnom stavu Kazahstana i na poštovanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije, kao i podršci na očuvanju srpske kulturne baštine na Kosovu i Metohiji.

Sagintajev je pozvao srpske gradjevinske kompanije da sa kazahstanskim grdjevinarima učestvuju na izgradnji infrastrukturnih projekata koje ova zemlja ima sa Kinom na takozvanom putu svile.

On je dodao da postoje i velike mogućnosti za srpske kompanije koje se bave poljoprivrednom proizvodnjom, da sa kompanijama iz Kazahstana izvoze prehrambene proizvode na treća tržišta.

Sastanku u Astani prisustvovali su i ministar privrede Goran Knežević, ministar poljoprivrede Branislav Nedimović, gradonačelnik Beograda Siniša Mali‎, kao i gradonačelnici Alma Ate i Astane.

Ministar privrede Goran Knežević i ministar nacionalne ekonomije Kuandik Bišimbajev u Astani su potpisali i dokument MMapa puta za unapredjenje saradnje izmedju Srbije i Kazahstana za 2017. i 2018. godinu.

Vučić je prisustvovao i potpisivanju Protokola o namerama grada Beograda i grada Astane, koji su potpisali gradonačelnik Beograda Siniša Mali i gradonačelnik Astane Aset Isekeshev.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike