U trendu

Vulin u Moskvi: Srbija ima veliku želju da produbljuje saradnju sa ODKB i svim članicama

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin danas je u Moskvi čelnicima Organizacije dogovora kolektivne bezbednosti (ODKB) preneo da Srbija nema nameru da postaje članica ODKB, da nema nameru ni da postane članica NATO, ali ima „veliku želju da produbljuje saradnju sa ODKB i svim njenim zemljama članicama“.

Ministarstvo odbrane Srbije je saopštilo da je Vulin na sastanku s generalnim sekretarom ODKB, general-pukovnikom Jurijem Hačaturovim rekao da Vlada Srbije, Ministarstvo odbrane, predsednik Srbije i vrhovni komandant Vojske Srbije Aleksandar Vučić „vode politiku vojne neutralnosti“.

„Sve zemlje članice ODKB podržavaju principijelnu poziciju Republike Srbije kada je u pitanju odnos prema Kosovu i Metohiji, i na tome sam se naravno posebno zahvalio. Što se tiče vojne saradnje, dogovoreno je da se saradnja produbljuje, da se nastavlja na uslovima reciprociteta, na uslovima medjusobnog poštovanja, poštovanja medjusobnih interesa i naravno poštovanja vojne neutralnosti Republike Srbije kao našeg temeljnog i principijelnog spoljnopolitičkog stava“, rekao je Vulin.

Vulin je ocenio da sve zemlje članice ODKB „snažno podržavaju“ takvu politiku Srbije, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Na sastanku u Moskvi su razmatrane „mogućnosti i perspektive buduće saradnje i razmenjeni stavovi o aktuelnoj bezbednosno-političkoj situaciji u regionu i svetu“.

Sastanku su prisustvovali i zamenik generalnog sekretara ODKB Valerij A. Semerikov, zamenik Združenog štaba ODKB general-pukovnik Anatolij Sidorov, ambasador Srbije u Rusiji Slavenko Terzić, načelnik Uprave za medjunarodnu vojnu saradnju Ministarstva odbrane Srbije kapetan bojnog broda Milan Koljikovac i izaslanik odbrane Srbije u Rusiji pukovnik Budimir Gajić.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar