U trendu

Završena načelna rasprava o ukidanju zakona o privremenom smanjenju penzija

Skupština Srbije završila je večeras načelnu raspravu o više predloga zakona i medjunarodnih sporazuma medju kojima je i ukidanje zakona o privremenom smanjenju penzija.

Skupština će sutra glasati o medjudržavnim sporazumima i izboru viceguverenera Narodne banke Srbije, dok bi raspravu o amandmanima na predložene zakone trebalo da počne u sredu, 26. septembra.

Poslanici su tokom dva dana načelne rasprave najčešće polemisali o izmenama i dopunama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju kojim se ukida privremeno smanjenje penzija.

Opozicija je tokom rasprave tražila da se penzionerima vrati „oteto“ s obzirom da su penzije smanjene još 2014. godine i ocenili da su predložene izmename loše jer će penzioneri zavisiti od „milostinje i dobre volje“ onih koji su na vlasti, a ne od njihovog radnog veka i onoga što su uplaćivali u penzionu fond.
Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Djordjević koji je branio predložene zakone pred poslanicima odgovorio je da će penzije gradjana Srbije biti veće bez obzira na primedbe opozicije.

„Šta god da priča opozicija, nećemo odustati od stava da penzije treba da budu veće. Želimo da se penzije približe minimalnoj potrošačkoj korpi, odnosno prosečnoj plati u Srbiji i na tome Vlada Srbije nastavlja aktivno da radi. Mi smo odgovornom politikom pokazali da one mogu da rastu“, rekao je Djordjević.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (2)