U trendu

Albanci mole da Morina brzo postane Hrvat

Dok se i dalje čeka odluka hrvatskog ministra pravosuđa Dražena Bošnjakovića šta će biti sa izručenjem Ismaila Morine Srbiji, diplomati Albanije i Hrvatske često su u kontaktu kako bi se napokon rešio slučaj Albanca koji je upravljao dronom na fudbalskoj utakmici u Beogradu.

U junu je Morina uhapšen u Dubrovniku i od tada se vuče pravosudna procedura koja je rezultirala odlukom Županijskog suda da bude izručen Srbiji, pa poništenjem te odluke od Vrhovnog suda Hrvatske, koji je na kraju ipak doneo rešenje da bude izručen.

Poslednja reč je na hrvatskom ministru iz redova HDZ-a, a već dva meseca se iza kulisa vodi prava diplomatska ofanziva prema Zagrebu da se odustane od izručenja. Tirana predlaže da Zagreb prihvati zahtev Morine za politički azil, što bi onemogućilo izručenje, a albanski diplomati tvrde da su u stalnom kontaktu sa hrvatskim kolegama baš oko tog zahteva.

Kako “Novosti” saznaju, rešenje bi uskoro ipak moglo da bude doneseno, jer vreme ističe, pa se mora reagovati na odluku Vrhovnog suda.

Za Hrvatsku izručenje Morine nije uopšte zanimljivo pitanje, pogotovo što sa pravne strane nema nikakvih prepreka, ali je politika umešala svoje prste u ovaj slučaj. S jedne strane, hrvatska strana želi da se poštuje pravna procedura, svesna da je to važno i za Srbiju, sa kojom odnosi u poslednje vreme nisu blistavi.

S druge strane, Zagreb želi da i sa Tiranom ima skladne odnose, pa uvažava želju albanske strane da se prolongira rešenje. Tako Hrvati omogućavaju albanskim diplomatima da posećuju Morinu.

Tirana ističe primer Italije koja je odbila zahtev Srbije za izručenje Morine, a Albanci tvrde da se već nekoliko meseci igra šahovska partija u kojoj svaka strana vuče svoje poteze.

Iako je Srbija u nekoliko navrata dala garancije da će se prema Morini kada bude izručen ponašati krajnje korektno i poštovati sva njegova prava, u Albaniji stalno stavljaju Hrvatima “pod nos” da bi njegov život navodno bio ugrožen u nekom od srpskih zatvora.

U svakom slučaju, Morini se njegova provokacija u Beogradu nikako nije isplatila.

Advokati Ismaila Morine pretpostavljaju da bi u Srbiji mogao da bude osuđen na osam godina zatvora. Kavair Morina, brat Albanca sa dronom, pokrenuo je široku akciju u Albaniji da fudbalski navijači traže još snažnije aktiviranje diplomatije da do izručenja Srbiji nikada ne dođe.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)