U trendu

„Bitka“ na bilbordima, za i protiv Deda Mraza

TUZLA – Neobični plakati osvanuli su na bilbordima u Tuzlanskom kantonu, a na njima poruke: „Čuvaj se bradonje, oni dolaze po našu đecu“, „Muslimani nisu ludi da slave najluđu noc“, „Pa ko poštiva Allahove propise znak je čestita srca“…

Fotografije na društvenim mrežama postavio je džemat „Kula“ iz Tuzle, uz objašnjenje da su to „najnovije davetske aktivnosti džemata“.

„Postavili smo nekoliko džambo plakata povodom nastupajućih događaja“, piše na Fejsbuk stranici ovog džemata.

Naime, pripadnici džemata „Kula“ iz Tuzle su svrstani u jedan od 22 paradžemata u BiH koji je odbio da potpiše Protokol i prihvatiti uključenje u Islamsku zajednicu BiH, nakon čega je svrstan na listu paradžemata.

Oni su tim činom postali radikalni muslimani koji drugacije tumače Kuran od Islamske zajednice u BiH.

Svojim postupkom pokazali su da je greh slaviti Novu godinu i deci pričati od Deda Mrazu.

Ovakvi bilbordi širom Tuzle bili su postavljeni i prošle godine.

Međutim, ovaj njihov čin su mnogi osudili smatrajući da predstavlja govor mržnje, dok ga drugi u potpunosti podržavaju.

Samo neke od poruka koje se mogu pročitati su: „da bi pametnije bilo da ste tim parama pomogli nekoj sirotinji ili bolesnoj deci, jer je dužnost pravih muslimana da pomažu onima kojima je pomoć potrebna“, ali i „svaka čast za ovo, konačno da neko digne glas“.

Iz tuzlanskog džemata za sarajevski portal Klix su rekli da su plakati postavljeni na lokalitetima u Kalesiji i Živinicama.

„S obzirom da vlada veliko interesovanje za njih, možda ih postavimo na još nekoliko lokacija“, dodali su ne precizirajuci gde bi novi bilbodri mogli osvanuti kao ni konkretne razloge za njihovo postavljanje na pomenutim lokacijama.

Reagujući na poruke na bilbordima džemata „Kula“ protiv Deda Mraza i proslave Nove godine, aktivisti tuzlanske inicijative Građani protiv terorizma (CAT) napravili su svoju verziju plakata istakavši da Tuzla treba da ostane multikulturalan grad po meri svakog građanina i građanke.

Mladi tuzlanski aktivisti su pokrenuli online akciju „Evo bradonje, donosi nam poklone“.

Poručili su da Deda Mraz ne odnosi decu, već ih povezuje tokom novogodišnjih dodela paketića, praznika i zimskih radosti.

Na svojoj Fejsbuk stranici objavili su fotografiju Deda Mraza sa tom porukom i pozvali građane BiH da ih podele na svojim profilima.

„Podeli objavu i pomozi nam u širenju pozitivne vibre u gradu, naveli su iz CAT“, preneo je Klix.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.