U trendu

Bloomberg: Orbanovom čoveku poklonili 400 medija

BUDIMPEŠTA – Vlasnici više od 400 mađarskih medija poklonili su u koordiniranoj akciji svoje medije kompaniji na čijem je čelu bivši poslanik stranke Fides premijera Viktora Orbana, javio je Blumberg, a preneo index.hr.

Reč je o medijima čiji su vlasnici bile kompanije Orbanovih poslovnih i političkih saveznika, a od sada će oni biti pod kontrolom jedne firme pod nazivom Central European Preš and Media Foundation.

Poklon ili donacija ne podrazumeva novčane transakcije, pa tako ni plaćanje poreza.

Stavljanje stotina medija pod kontrolu jedne kompanije podseća na prošla vremena nacionalizacije u vreme komunističkih vlasti i kontrole partije nad celim društvom, navodi Bloomberg, dodajući da takvu kontrolu i autoritarno ponašanje vole i konzervativci, koji se „dive potezima mađarskog premijera Viktora Orbana“.

Posebno se, kako navodi Bloomberg, dive njegovom obračunu s fondacijom Džordža Sorosa „Otvoreno društvo“ i „postavljanju žilet-žice na granici za doček migranata“.

Blumberg podseća i da je Mađarska po oceni medijskih sloboda Reportera bez granica sa 23. mesta u 2010. godini dospela na 73. mesto ove godine.

Međunarodni promatrači medijskih sloboda izneli su podatak da je 2015. godine Orbanovu vladu podržavao 31 medij, dok mu trenutno podršku daje njih više od 500, prenosi pisanje Blumberga Index.hr.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.