U trendu

Borisov: Evropski projekat nekompletan bez Zapadnog Balkana

SOFIJA – Evropski projekat neće biti kompletan bez zemalja Zapadnog Balkana, a njihov uspeh na evropskom putu zavisi pre svega od lidera tih zemalja, izjavio je danas bugarski premijer Bojko Borisov u razgovoru sa premijerkom Srbije Anom Brnabić.

Borisov se danas odvojeno sastao sa premijerkom Brnabić i premijerom Crne Gore Duškom Markovićem na marginama Evropskog startap samita koji se održava u Bugarskoj.

Kako je saopštila bugarska vlada, Borisov je u razgovoru sa Brnabićevom rekao da će Bugarska nastaviti da podržava Srbiju u sprovođenju reformi i projekata usmerenih ka EU.

„Evropski projekat neće biti kompletan bez Zapadnog Balkana, a njihov uspeh na putu ka EU zavisi pre svega od političke volje lidera. Bugarska će nastaviti da ih podržava u sprovođenju reformi i projekata usmerenih ka EU“, rekao je Borisov.

U razgovoru sa Barnabićevom, bugarski premijer je istakao da je normalizacija odnosa Beograda i Prištine jedan od najvažnijih faktora političke stabilnosti i bezbednosti u regionu.

Zato se, kazao je, zalaže da nastavak dijaloga, uz posredovanje Evropske unije.

Borisov i crnogorski premijer Marković su razgovarali o održivom napretku Crne Gore na evropskom putu.

Premijer je ocenio da je Crna Gora dobar primer i lider u regionu na tom putu.

Navodi se i da je fokus ovi razgovori bio i na energetskom povezivanju i infrastrukturnim projektima, koji su ključni za Balkan i Evropu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.