U trendu

Bregu: Regionalna saradnja ostvarila rezultate

SARAJEVO – Generalni sekretar Saveta za regionalnu saradnju (RČ) Majlinda Bregu izrazila je danas zadovoljstvo što je tokom odlazeće godine regionalna saradnja ostvarila rezultate, posebno ističući činjenicu da je svih šest ekonomija Zapadnog Balkana potpisalo novi sporazum o snižavanju cena rominga i tako utrlo put ukidanju rominga u regionu 2021. godine.
Osvrćući se na rezultate organizacije u 2019. godini, ona je izdvojila i kampanju za osnaživanje položaja žena „We“ (Mi), kao i projekat „Omladinska laboratorija“, čije sprovođenje počinje u 2020. godini.

Bregu je najavila da će Savet sledeće godine više pažnje posvetiti pitanju bezbednosnih pretnji sa kojima se Zapadni Balkan suočava, od terorizma preko kibernetičke bezbednosti do dezinformacija.
Izrazila je nadu da će u donošenju odluka u vezi sa pitanjima kao što su dijalog Beograda i Prištine i otvaranje pregovora sa Albanijom i Severnom Makedonijom za ulazak u EU preovladati lucidnost. „Zaokruživanje Evrope sa Zapadnim Balkanom je dužnost, a ne usluga“, istakla je Bregu.

Ona je navela da će se Savet u godini koja dolazi suočiti sa mnoštvom različitih zadataka, kao što su regionalni ekonomski prostor, ekološki prihvatljivo delovanje, odnosno „zeleni dogovor“, bezbednost, ljudski kapital, pitanje Roma, promocija turizma i novih malih preduzetnika i osnaživanja žena.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.