U trendu

„Brisel da objasni šta se dešava u Hrvatskoj“

Efraim Zurof, direktor Centra „Simon Vizental“ u Jerusalimu, saopštio je da je aktuelna situacija u Hrvatskoj s neofašizmom veoma loša.

On je nekoliko puta upozoravao na porast neofašizma u Hrvatskoj, a rekao je da nije optimističan da bi se situacija mogla promeniti, osim uz, kako je rekao, pravo rukovodstvo u zemlji.

Zurof, međutim, konstatuje da se upravo predsednica Kolinda Grabar Kitarović nedavno u Kanadi fotografisala ogrnuta ustaškom zastavom i pita se šta onda može da se očekuje.

„To je poruka koja se šalje hrvatskom narodu. Što se može zaključiti – ili je ona nostalgična prema ustašama, ili je pogrešna osoba za taj posao. Nažalost“, naveo je Zurof u intervjuu za Radio Slobodna Evropa.

Misli da bi neko u Evropskoj uniji trebalo da se probudi i pozove Brisel i objasni šta se događa u Hrvatskoj, jer je to što se sada dešava u toj zemlji zaista neprihvatljivo.

„Lično svuda podižem glas protiv nacizma, ali promene su moguće onda kada građani Hrvatske sami shvate da su ovakve stvari potpuno neprihvatljive“, kaže on.

Povodom postavljanja spomen-ploče u Jasenovcu sa uklesanim natpisom ustaškog pozdrava „Za dom spremni“, Zurof kaže da ima osećaj da u Hrvatskoj ne postoji želja da se pokrene istraga.

„Zapravo, ne želi se ništa raditi po tom pitanju. To je problem i to je jedna tužna priča. Sumnjam da će se bilo kakva ozbiljna akcija poduzeti u sadašnjim okolnostima. Nezamislivo je da se bilo gde u Hrvatskoj postavlja takva spomen-ploča, pogotovo u Jasenovcu“, kaže direktor Centra „Simon Vizental“.

Objašnjava da je taj pozdrav uvreda svima koji su izgubili porodicu i rođake u Jasenovcu, Jadovnu ili u drugim ustaškim koncentracionim logorima u Hrvatskoj, i onima koje su ustaše poslale u Aušvic.

„To je uvreda za sve koji su patili pod ustaškim režimom, koji je bio jedan od najkrvoločnijih u istočnoj Evropi tokom Drugog svetskog rata“, kaže Zurof.

Upitan zašto izostaje pritisak Zapada, iz Brisela, Vašingtona ili iz Jerusalima, Zurof kaže da i u samoj Hrvatskoj postoji zakon koji zabranjuje propagiranje ustaških slogana.

„To može biti zabranjeno i kažnjeno, ali se vlada plaši da to uradi. U Hrvatskoj danas imate veliki broj ljudi koji smatraju da je uzvik ‘Za dom spremni’ sjajna stvar i da su ustaše božji dar čovečanstvu. Mnogi misle da su oni bili heroji koji su se znali suprotstaviti hrvatskim neprijateljima i zato žele da se oni ponovno vrate“, naveo je on.

Kako drugačije objasniti da se u srcu Zagreba svake godine održava misa za Anta Pavelića, jednog od najvećih masovnih ubica tokom Drugog svetskog rata, zapitao je Zurof i dodao da ne bi bio iznenađen da se to dogodi i ovog decembra.

„Da li Pavelić zaslužuju takvu misu? Naravno da ne zaslužuje. To je sramota“, poručio je Zurof.

A na pitanje otkuda toliko mladih koji podržavaju ustašku ideju, Zurof kaže da to zavisi od toga u kakvim sredinama odrastaju i kako su vaspitavani.

„Tu je zakazalo obrazovanje, ali i političko vođstvo demokratske Hrvatske, posebno Franjo Tuđman. Iako se on borio protiv ustaša, i iako su mu ustaše ubile brata, i iako je bio partizan, on je postao hrvatski nacionalist. To je uradio iz političkih razloga, jer je želeo da postane predsednik“, precizirao je Zurof.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.