U trendu

CG i BIH na Samitu: Ubrzanje ka EU i putna infrastruktura

VAŠINGTON – Ministarka ekonomije Crne Gore Dragica Sekulić poručila je danas na video Samitu, koji je organizovao vašingtonski Atlantski savet, a posvećen je konkretnim koracima za unapređenje regionalne ekonomske saradnje i privlačenje stranih investicija, da zemlje regiona treba da sarađuju tako da ubrzaju put kao Evropskoj uniji.

„Najveći potencijal za investicije su projekti iz oblasti zelene ekonomije i digitalne infrastukture“, rekla je Sekulić.

Ona je podsetila da je Crna Gora otvorila poslednje poglavlje u pregovorima sa EU, navodeći da je to važna poruka za građane, ali i za region, jer pokazuje da je na dobrom putu, iako nekada taj proces može da izgleda sporo i komplikovano.

Prema njenim rečima, Crna Gora je dosta napora uložila da svoje zakone uskladi sa evropskim pravilima i da poslovno okruženje približi evropskim investitorima.

Sekulić je dodala da većina političkih partija u Crnoj Gori sve više govori o evropskom putu, što je dobar signal za crnogorsko društvo.

Kada je reč o regionalnim inicijativama, važno je, kaže, da se u njima prepozna šansa za dalji razvoj i dostizanje standarda za članstvo u EU, kao i za ulazak na zajedničko tržište.

„Naša poruka je jednostavna – kada regionalno sarađujemo, hajde da to uradimo tako da ubrzamo put ka EU“, poručila je Sekulić.

Predsedavajući Saveta ministara BiH Zoran Tegeltija je na istom događaju ukazao na problem sa kolonama kamiona na granicama i poručio da je važno da se ulaže u infrastrukru kako bi se region povezao.

„Vidimo kilometarske kolone na granici, na graničnim prelazima to izgleda vrlo demorališuće za sve građane posebno za ljude koji rade u transportnoj industriji“, rekao je on.

Tegeltija je kazao da situacija nije bolja što se tiče transporta ni kada je reč o turistima, koji dolaze u BiH automobilom ili autobusom.

„Nama su potrebna univerzalna rešenja radi smanjenja broja ljudi na granici i da se poboljša naš pristup granicama EU. Naš je cilj da budemo jednaki partneri i članica EU kao zemlja i da lako prelazimo granice drugih zemalja“, rekao je Tegeltija.

Kako kaže, zna da to nije realistično rešenje, ali ukazuje da u zemljama Zapadnog Balkana u tom smislu postoji entuzijam, ali da mora da postoji i u EU.

„Kako da to rešimo? Što se tiče transporta, moramo da investiramo u infrastruktu, u granične prelaze, ali i da omogućimo da ponovo radi železnički saobraćaj“, rekao je Tegeltija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.