U trendu

CG: Pod lupom Agencije Krivokapić i Leposavić?

PODGORICA – Agencija za sprečavanje korupcije pokrenula je dva postupka za utvrđivanje mogućeg ugrožavanja javnog interesa – jedan u slučaju zaduživanja države u iznosu od 750 miliona evra i drugi zbog izjave ministra pravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimira Leposavića kojom je pokušao da napravi neprimeren uticaj na sud, saznaje Pobjeda.

“Đelujući proaktivno, a na osnovu nadležnosti iz Zakona o sprečavanju korupcije, Agencija za sprečavanje korupcije je 30. decembra 2020. godine pokrenula dva postupka za utvrđivanje mogućeg ugrožavanja javnog interesa”, potvrđeno je Pobjedi iz te institucije, prenosi portal CDM.

Nevedeno je da je jedan postupak vezan za „ispitivanje činjenica o zaduživanju države u iznosu od 750 miliona evra, time što je Ministarstvo finansija Crne Gore 9. decembra 2020. godine emitovalo državne obveznice na međunarodnom tržištu“.

Drugi postupak se tiče medijskog istupa ministra pravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimira Leposavića 10. decembra 2020. godine i potencijalnog ugrožavanja javnog interesa u vezi sa donošenjem zakona o amnestiji.

Istaknuto je da je, u skladu sa članom 35 stav 3 Zakona o sprečavanju korupcije, Agencija zatražila izjašnjenja od predsednika Vlade Zdravka Krivokapića i ministra Leposavića.

“Postupajući po zahtevu, ministar Leposavić je dostavio odgovor 5. januara 2021, dok Agencija još nije dobila izjašnjenje premijera Krivokapića”, piše u odgovoru.

Iz Agencije su istakli da će nakon utvrđivanja svih relevantnih činjenica i okolnosti, u oba predmeta doneti mišljenje, o čemu će blagovremeno obavestiti javnost.

Prema nezvaničnim saznanjima, Agenciji je juče popodne, pred kraj radnog vremena, stiglo i izjašnjenje Krivokapića.

Na pitanja koja je Pobjeda uputila na dostupne mejl adrese premijera i ministra pravde juče nisu dobili odgovore. Iz Krivokapićevog kabineta su najavili da će odgovoriti danas, dok Leposavić nije odgovorio na pozive i poruke.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.