najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Cipras i dalje najpopularniji među Grcima

Grčki premijer Aleksis Cipras, uprkos povratku zemlje u recesiju i pristajanju na nove mere štednje, i dalje uživa veliku podršku među Grcima.

Cipras je popularniji nego ikada što pokazuje koliko se njegovo prkošenje evropskim kreditorima svidelo Grcima kojima su dojadila žrtvovanja nametnuta spolja, ocenjuje agencija Asošiejtid pres.

Aktuelni premijer sada uživa podršku od skoro 60 odsto što je za 10 poena više od najbližeg rivala, budući da mnogi Grci odobravaju Ciprasovu poruku nade iako njegove odluke mogu dovesti do pogoršanja životnog standarda.

Snažna podrška Ciprasu dodatno podgreva spekulacije o vanrednim izborima na jesen, a anketa ukazuje da bi njegova Siriza odnela ubedljivu pobedu ako bi sada bili održani izbori.

Siriza je pobedila na izborima u januaru na obećanju da će okončati mere štednje posle čega je obrazovala koaliciju s desničarskom strankom Nezavisni Grci koja se protivila paketima pomoći koje je Grčka dobijala od međunarodnih kreditora.

Iako je ekonomija Grčke doživela pad tokom Ciprasovog mandata, njegova popularnost je rasla, a nije joj naškodilo ni to što se povinovao zahtevima poverilaca za nove, oštrije mere štednje, iako je samo nedelju dana ranije snažno zagovarao da se na referendumu kaže „ne“ kreditorima.

Izgleda da je Cipras pridobio Grke svojim otporom evropskim kreditorima, ali i potonjim iskrenim priznanjem u parlamentu da je morao da prihvati teške uslove posle svojih grešaka.

Jedan od vodećih istraživača javnog mnjenja u Grčkoj Elias Nikolakopulos rekao je da je možda rano meriti snagu Ciprasove popularnosti, ali da ona potiče od percepcije da se borio koliko je mogao radeći šta je mogao, bez obzira da li je dobro ili loše.

„Ljudi kažu da se makar borio“, rekao je Nikolakopulos i dodao da je na odobravanje naišlo Ciprasovo odbijanje da se „stranci“ mešaju u grčke poslove.

Popularnost grčke vlade, kažu analitičari, biće na ozbiljnom testu na jesen kada poreski obveznici počnu da osećaju nove mere štednje.

„Čim se uticaj oseti i mere počnu da grizu, Ciprasova popularnosti će početi strmoglavo da pada“, rekao je Panajotis Iokamidis s Univerziteta u Atini.

Iokamidis dodaje da Cipras ima povoljnu okolnost što nema alternative njegovom harizmatičnom vođstvu budući da su opozicione partije i dalje u tranziciji pošto su izgubile popularnost zbog mera štednji koje u prihvatile dok su bile na vlasti pre Sirize.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike