U trendu

Crni flor za zapadne ambasadore u Makedoniji

Na društvenim mrežama u Makedoniji pojavile su se fotografije ambasadora zapadnih država sa crnim florom, objavili su danas makedonski portali.

Slike se se pojavile svega dva dana nakon što je Nikola Gruevski rekao da se „neki strani ambasadori previše mešaju u unutrašnje stvari Makedonije“.

Na fotografijama su ambasador SAD Džes Bejli, ambasador EU Samuel Žbogar, ambasador Francuske i njegov prethodnik, Kristijan Timonije i Lorens Oer, kao i ambasadori Holandije, Italije, Britanije i Nemačke.

Fotografije su se pojavile na društvenim mrežama, ali njihov autor nije poznat.

Lider VMRO-DPMNE Nikola Gruevski rekao je pre dva dana da se „pojedini zapadni ambasadori mešaju u unutrašnja pitanja Makedonije“.

„Ambasadori koji se mešaju, te stvari moraju da prestanu da rade, VMRO-DPMNE neće učestvovati na sastancima i pregovorima kojima prisustvuju strani predstavnici. O tome će odlučivati izabrani predstavnici naroda“, rekao je Gruevski pristalicama ispred sedišta izborne komisije.

Istovremeno, Dočje vele piše da „pretnje koje upućuje rukovodstvo makedonske vladajuće stranke i njen predsednik, bivši premijer Nikola Gruevski, izazivaju zabrinutost i nevericu u toj zemlji“.

Manje od nedelju dana nakon što je, kako navodi Dojče vele, „nacionalistička“ VMRO-DPMNE, za dlaku osvojila većinu poslaničkih mesta u Sobranju, osvanula je lista, svojevrsni manifest, u kome se navodi da ta stranka namerava da zaustavi strano mešanje, obustavi pregovore pod posredništvom Evropske unije, odnosno SAD, i povede borbu protiv nevladinih organizacija koje se finansiraju iz inostranstva.

„Suočen sa mogućnošću da izgubi vlast i pod velikim međunarodnim pritiskom da dozvoli demokratske promene, Gruevski nastupa beskompromisno, tvrdeći da neće dozvoliti da njegov rival, socijaldemokrata Zoran Zaev, formira vladu. Gruevski je rekao i da njegova stranka “neće dozvoliti da profunkcionišu institucije koje nemaju legitimitet građana““, navodi DW.

Nano Ružin, bivši makedonski ambasador pri NATO, ocenjuje za DW da Gruevski očajnički pokušava da vodu navede na svoju vodenicu.

„On po svaku cenu želi da uđe u vladajuću koaliciju. Ako to ne bude uspeo, pokušaće da zemlju pretvori u autokratiju, sa nesagledivim posledicama i po Makedoniju i po njenu demokratiju“, rekao je on.

Od početka političke krize u Makedoniji, pro-vladini mediji redovno su optuživali EU i SAD, kao i nevladine organizacije koje navodno finansira američki milijarder Džordž Soroš, za zaveru protiv vlade.

Govor Nikole Gruevskog sada je taj nivo podigao na jedan stepen više: „Borićemo se za “desorošizaciju“ Makedonije i jačanje nezavisnog civilnog društva koji neće biti ni pod čijom kontrolom.“

Pozivi na proteste ispred američke ambasade u Skoplju koji su se raširili po društvenim mrežama na internetu, kasnije su dopunjeni i pretnjama protiv pristalica opozicije, kao i objavljivanjem njihovih kućnih adresa uz poruku: „Spremite se, dolazimo“.

Govoreći tokom miting VMRO 15. decembra, jedna funkcionerka te stranke rekla je pristalicama da se pripreme za „Noć noževa“, verovatno misleći na događaj u nacističkoj Nemačkoj iz 1934. poznat kao „Noć dugih noževa“.

Pozivajući se na neimenovane izvore, DW navodi da je vladajuća makedonska stranka planirala još pre izbora da zabrani delovanje nevladinih organizacija koje se finansiraju iz inostranstva.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.