U trendu

Cvijanović: Formiran tim RS za razgovore o budućnosti BiH

Predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je danas da je formiran tim za razgovore o budućnosti Bosne i Hercegovine, koje žele da pokrenu vlasti tog entiteta.

Predsednica RS je dodala da je u skladu sa zaključcima Skupštine RS pokrenula uključivanje predstavnika parlamentarnih partija u taj tim.

U izjavi za novinsku agenciju Srna kritikovala je opoziciju jer je odlučila da ne učestvuje u tome.

Dodala je da je pismo sa imenima članova tima upućeno predsedniku Federacije BiH, Marinku Čavari (HDZ BiH), i predstavnicima konstitutivnih naroda.

Cvijanović je istakla da je HDZ BiH pristala da učestvovanje u razgovorima, a „što se tiče Bošnjaka i njihove politike, konkretno SDA, ja to prepoznajem kao zabijanje glave u pesak“, rekla je ona o njihovom stavu tumačeći da su oni, pošto su godinama imali podršku medjunarodnih predstavnika u BiH, „izgubili želju i volju da bilo s kim razgovaraju, već brane nešto što nije napadnuto, a u stvari ne prepoznaju šansu da rade na onom što treba da bude predmet naših razgovora“.

Predsednica RS smatra da su razgovori o budućnosti BiH osetljivo političko pitanje za koje su RS potrebni sagovornici, jer o tome bi bilo dobro razgovarati ako postoji želja da se urede odnosi, a ne da, kad god neko ode u inostranstvo da nešto kaže, dva druga naroda kažu da to nije zajednički stav.

Ona je navela da su neka pitanja važna za ekonomiju i finansije, a neka za političku stabilnost, ali ih nije navela.

„Dakle, vrata su širom otvorena. Ko hoće da udje, ući će, ko neće da udje, neće ući, ali samim tim isključujemo mogućnost da ovde napravimo neki ambijent koji će biti po volji svima“, rekla je Cvijanović.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.