U trendu

Dimitrov: Problematizacija jezika protivna vrednostima EU

SKOPLJE – Zamenik premijera Severne Makedonije za evropska pitanja Nikola Dimitrov izjavio je danas da problematizacija makedonskog jezika nije u skladu sa evropskim vrednostima.

„Ukoliko postoji politička volja i liderstvo u Bugarskoj, možemo da pronađemo evropsko rešenje koje će biti dobro za makedonsko-bugarsko prijateljstvo i obećanja EU za region i Severnu makedoniju“, rekao je Dimitrov u intervjuu za Juronjuz, prenosi portal Telma.

On je dodao i da postoji jedno „ako“, jer je ta zemlja uradila sve što je mogla.

„Na mom jeziku, ako ima razloga da se ne približimo EU, tako će biti. Međutim, onda EU nije što smo smatrali da jeste – zajednica vrednosti“, rekao je Dimitrov.

On je dodao da to što Bugarska dovodi u pitanje pravo Severne Makedonije da oblikuje sopstveni sopstveni identitet i istoriju, samo stvorilo ogorčenost u, kako je rekao, „jednoj od zemalja kontinenta koje su najviše za EU“.

„Zar ne bi Evropa trebalo da bude kontinent gde se jezička i kulturna raznolikost podrazumeva i gde se sve nacije tretiraju dostojanstveno i sa poštovanjem. Zar nije pitanje ko ste vi i koji jezik govorite pitanje koje se tiče samo onih na koje se odnosi“, rekao je Dimitrov.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.