Dodik: RS je brana za nova stradanja Srba

Predsednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik izjavio je danas u Garavicama kod Bihaća da je RS jedina garancija da se Srbima u budućnosti ne dese stradanja kao na tom mestu 1941. godine, ili u Jasenovcu.
„Mi se moramo osloniti na naše dve države – RS i Srbiju. RS je jedina brana da nam se u budućnosti ne dese nove Garavice i Jasenovac, zbog čega je moramo jačati do nebesa, da bude jaka i stabilna“, kazao je on u Garavicama, gde je obeleženo 76 godina od stradanja više od 12.000 ljudi sa tog područja, uglavnom Srba, koje su u leto 1941. godine pobile ustaše.

Dodik je istakao da Srbi treba sa Hrvatima da „sravne račune“ i da se dodje do istine istine o tome što je činjeno, kako bi se na ovim prostorima gradio zajednički život.

Prema njegovim rečima, oni koji, poput hrvatskog premijera Andreja Plenkovića slave „nekakve pobede“, misleći na akciju hrvatske vojske „Oluja“ i spominju oslobadjanje Bihaća i Srebrenicu, trebalo da znaju da su „Srbi doživeli hiljadu Srebrenica“.

„On je verovatno mislio na 1941. kada je ovde pobijeno 12.000 do 15.000 Srba i kada se po njihovim kriterijumima `oslobodio` Bihać. `Oluja` je bila završni čin etničkog čišćenja 250.000 Srba i što se nas tiče, zločin nad Srbima“, rekao je Dodik.

Predsednik RS je najavio da će stradanje Srba u Garavicama od naredne godine obeležavati Vlada RS i da će to područje biti proglašeno mestom od republičkog značaja.

„Namera je da se ovaj prostor, koji je oskrnavljen, uredi i da to bude državna manifestacija na kojoj će se okupiti veći broj ljudi. Izgradićemo spomen-crkvu sa spomen-pločom, koja će svedočiti o ovom strašnom stradanju“, najavio je on.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike