U trendu

Džaferović:Zaslužena kazna Karadžiću

SARAJEVO – Bošnjački član Predsedništva Bosne i Hercegovine, Šefik Džaferović, ocenio je danas da je pooštrena kazna doživotnog zatvora za Radovana Karadžća zaslužena i da, kako je rekao, „žrtve njegovih zločina kao i celi civilizovani svet mogu biti zadovoljni“.

Tvrdi da je pravda delimična jer presudom nije osuđen i za „genozid počinjenim u drugim opštinama“.

„Izostanak pravne kvalifikacije genocida za Prijedor, Bratunac, Zvornik, Vlasenicu, Sanski Most, Ključ i Foču, kao i celu BiH, ne umanjuje odgovornost naredbovaca i izvršitelja niti težinu zločina“, rekao je Džaferović.

Prema njegovim rečima, danas je „kompletno ratno rukovodstvo RS-a presuđeno za udruženi zločinački poduhvat, genocid i zločin protiv čovečnosti“. Naveo je da te „presude ne doživljava kao presude srpskom narodu već Miloševićevom projektu“.

„Te presudu ne doživljavam kao presude srpskom narodu već kao presude političkom projektu kreiranom od Miloševićevog režima u Beogradu, kojeg su u BiH sprovodili Radovan Karadžić i Ratko Mladić“, kazao je Džaferović, preneo je sarajevski portal Klix.

Rekao je i da je današnja presuda snažna poruka onima koji imaju planove da nasrću na BiH, odnosno da njihovi projekti nikada neće uspeti i da će završiti na crnoj strani istorije.

Kako kaže, svima u BiH i regionu potrebna je izgradnja poverenje, a koje se ne može graditi na negiranju zločina i slavljenju ratnih zločinaca.

Smatra da je suočavanje sa istinom važno zbog žrtava isto tako i zbog onih u čije ime su zločini počinjeni.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.