EK: Očekujemo početak pregovora sa MKD i ALB pre Zagreba

BRISEL – Evropska komisija je ponovila stav da pristupni pregovori sa Severnom Makedonijom i Albanijom treba da počnu što pre moguće, imajući u vidu činjenicu da su te dve zemlje ispunile uslove za otvaranje pregovora sa EU, prenosi TV Sitel.

Iz Evropske komisije očekuju da se otvaranje pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom može dogoditi pre Samita EU i Zapadni Balkan koji je najavljen u maju u Zagrebu.

Portparolka evropskog komesara za proširenje i susedsku politiku Oliver Varheji, Ana Pisonero, istakao je da Komisija smatra da su obe zemlje ispunile kriterijume za početak pregovora.

„Komisija ostaje pri svom stavu i preporuci da se otvore pregovore što je pre moguće jer su obe zemlje učinile ono što je bilo traženo od njih i nastavile reforme“, rekla je Pisonero.

On je istakao da je Evropska komisija spremna i da se nada da je to moguće da se dogodi pre samita EU i Zapadnog Balkana u Zagrebu, ali da ne mogu da predvide kako će se države-članice odnositi po tom pitanju.

Na neformalnom sastanku EU sa liderima Zapadnog Balkanu u nedelju, predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen je podvukla da je interes EU da se približe ove dve zemlje Briselu, ocenjujući to kao „prioritet Komisije“.

Takođe, francuski predsednik Emanuel Makron na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji je izjavio da ukoliko rezultati vanrednih izveštaja EK za Severnu Makedoniju i Albaniju budu pozitivni, on će podržati početak pregovora EU sa Skopljem i Tiranom.

Vanredni izveštaji o napretku Severne Makedonije i Albanije očekuju se između 2. i 4. marta.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.