U trendu

Vodeće stranke u Hrvatskoj nesposobne i zaglavljene u prošlosti

Ugledni londonski list Ekonomist ocenjuje da su glavne političke stranke u Hrvatskoj nesposobne da bilo šta naprave, u zemlji čija ekonomija nazaduje, osim da papagajski ponavljaju fraze i folklorne teme.

Kada bi papagaj Koki sa Briona, mezimac Josipa Broza Tita, imao rečnik bogatiji od „Tito, Tito“ i par psovki, mogao bi da posvedoči da je hrvatska politka zamrznuta od “80-tih, ako ne i još od “40-tih godina prošlog veka, nesumnjivo bi mogao da otkrije „najmračnije hrvatske državne tajne“, piše britanski list.

Ekonomist navodi da je Hrvatska ovog meseca krenula u novu izbornu kampanju, a mera hrvatske “zamrznute“ politike je to što neka od ključnih pitanja potiču iz Kokijevog vremena.

List podseća na slučaj ubistva Stjepana Đurekovića, koji je satarom ubijen u Nemačkoj 1983. godine. Đureković je kao emigrant bio aktivan u hrvatskim nacionalistickim krugovima .

Nemački sud je 3. avgusta osudio Josipa Perkovića i Zdravka Mustača, dvojicu bivših jugoslovenskih agenata tajne službe, na doživotni zatvor zbog organizovanja njegovog ubistva.

Vodeće partije u savremenoj Hrvatskoj, Socijaldemokrati i HDZ-ovci, se ostrašćeno raspravljaju o značenju ovog događaja, navodi Ekonomist.

Zoran Milanović, lider Socijaldemokrata , koji je bio premijer od 2011. do ove godine , borio se da spreči izručenje osuđenih.

Zbog njegovog stava, pristalice HDZ-a tvrde da Socijaldemokrate štite ljude koji su „ubili hrvatskog nacionalistu“.

Socijaldemokrate pak tvrde da su ubice imale bliske veze sa Franjom Tuđmanom, osnivačem HDZ.

Dve stranke se ne razlikuju toliko po sadašnjim platformama, već po svojoj prošlosti. Socijaldemokrate pretenduju na antifašističku tradiciju Titovih partizana, a mnogi u HDZ se dive ustašama i nacističkom kvislinškom pokretu.

Presuda u Nemačkoj je dodatno pojačala tu „istorijsku zavadu“.

Drugi slučaj tiče se nedavnog podizanja spomenika hrvatskom nacionalisti Miri Barišiću, koji je ubio nekadašnjeg jugoslovenskog ambasadora, a svečanosti su prisustvovali neki ministri iz redova HDZ.

„Sav taj folklor odvraća od mnogo značajnijih pitanja“, ukazuje Ekonomist i ističe da je Hrvatska u haosu već mesecima.

SDP Zorana Milanovića tokom višegodišnje vlasti ostavila je katastrofalan ekonomski rezultat.

„Ekonomija je četiri od pet godina beležila pad“, za vreme vlasti SDP, a HDZ-ova vlast pre toga je, konstatuje Ekonomist, zapamćena po korupciji, a najnoviji skandal sa nacionalnom naftnom kompanijom nije tu sliku nimalo popravio.

Britanski list procenjuje da nijedna od vodeće dve hrvatske stranke neće osvojiti dovoljno mandata da samostalno formira većinu.

Neki analitičari predvidaju veliku koaliciju, iako aktuelni šef HDZ Andrej Plenković ističe da ona nije opcija.

Ekonomist ilustruje opsednutost prošlošću kroz Milanovićev pokušaj da pridobije HDZ-ove glasače ponosno otkrivajući da mu je deda bio ustaša.

List, međutim, citira lidera Istarskog demokratskog saveza Borisa Miletića koji kaže da svađa oko ustaštva i prošlosti uznemirujuća.

„Moramo razgovarati o budućnosti“, kaže Miletić i podseća da nijedno od ključnih pitanja čije rešenje je obećavano i dalje je „na stolu“, uključujući decentralizaciju vlasti, racionalizaciju teritorijalnih podela.

„Nažalost, glavne političke stranke u Hrvatskoj izgleda da nisu sposobne za bilo šta drugo osim da poput papagaja uzvikuju jedne te iste stare „, zaključuje Ekonomist.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar