U trendu

Grčka osudila potez Rusije, ali radi na prijateljskom odnosu

ATINA – Grčka je danas kritikovala odluku Rusije koja je proterala grčke diplomata iz Moskve, što se dogodilo početkom nedelje, ali je istovremeno istakla da radi u interesu prijateljskih odnosa sa tom zemljom, javljaju agencije.

Kako prenosi AP, Ministarstvo spoljnih poslova Grčke izdalo je saopštenje u kojem je taj potez Rusije opisalo kao „proizvoljan i osvetoljubiv“ i kao potez koj nije zasnovan „na bilo kakvom dokazu“.

Američka agencija podseća da je Rusija u ponedeljak saopštila da je to učinila kao recipročan potez na grčko proterivanje dvoje ruskih diplomata prošlog meseca, koje je opisala kao „neprijateljske akcije“.

Atina je proterala dvoje diplomata koji su radili u ambasadi Rusije u julu, a na osnovu navodnih optužbi da su pomogli proteste protiv sporazuma Grčke i Makedonije o imenu Makedonije, a koji bi olakšao ulazak te bivše jugoslovenske republike u NATO.

Američka agencija napominje da se Rusija snažno protivi širenju NATO u državama koje su nekada bile pod uticajem Moskve.

„Odluka ruskog ministarstva spoljnih poslova nije bazirana na dokazima, kao što je to slučaj sa grčke strane“, navedeno je u saopštenju grčkog ministarstva i dodato da je Atina delovala na osnovu „konkretnih dokaza nezakonitih i neregulatnih aktivnosti ruskih zvaničnika i državljana“.

Takođe je u saopštenju navedeno da „bi želeli da podsete ruske prijatelje da ni jedna država na svetu neće tolerisati pokušaje: a) potkupljivanja zvaničnika, b) podrivanja spoljne politike, c) mešanja u unutrašnja pitanja države“.

Kako se navodi, grčko ministarstvo je takođe, bez daljeg objašnjenja, saopštilo da će odgovoriti strpljenjem i trezvenošću na ono što je opisala kao „proizvoljne mere liderstva ruskog ministarstva spoljnih poslova“.

Ruska novinska agencija Tas s, navodi da je grčko ministarstvo spoljnih poslova danas izdalo saopštenje u kojem se navodi da ta zemlja radi u interesu prijateljske politike sa Rusijom.

„Grčka je zemlja koja voli mir sa multidimenzionalnom, nezavisnom demokratskom inostranom politikom“, navedeno je u saopštenju.

Kako se dalje dodaje, kao suverena država sa dugom istorijom, Grčka zahteva poštovanje i odnose koji se zasnivaju na jednakosti u odnosu sa svim državama.

„U tom kontekstu, ona promoviše politiku projateljskog koegzistiranja i sa Rusijom, velikom državom koja ima snažno prisustvo na evropskoj političkoj sceni“, piše u saopštenju.

U okviru takve politike, navodi se, Grčka čvrsto održava dobre odnose i saradnju sa svojim susedima sa namerom da se reše dugogodišnji problemi „poput pitanja imena Makedonije, a na svoju, korist Balkana, Evrope i svih ljudi“.

Međutim, Tas s navodi da se u saopštenju dodaje da „izgleda da Rusija trenutno nije sposobna da razume principijelne stavove grčke spoljne politike“.

„Od kako je počela da se bori zajedno sa Turskom, da je snabdeva sa brojnim sredstvima u bezbednosnom sektoru, izgleda da se polako udaljava od pozicije koje koriste nivou prijateljstva karakterističnom za grčko-ruske odnose u poslednjih 190 godina“, piše u saopštenju.

„Izgleda da (Rusija) ne razume da Grčka ima sopstvene interese i kriterijume u međunarodnoj politici“, navodi se u saopštenju.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike