U trendu

Hrvati protiv migranata, izveštaj „Amnesti internešionala“

BRISEL – Evropska komisija (EK) ozbiljno shvata navode Svetske organizacije za zaštitu ljudskih prava Amnesti Internešional (AI) o lošem postupanju hrvatske policije prema migrantima, i očekuje od hrvatskih vlasti da hitno reaguju po tom pitanju, izjavila je u sredu portparolka EK-a Mina Andreeva.

„Videli smo izveštaj Amnesti internešionala i Komisija je zabrinuta zbog izveštaja o lošem postupanju prema migrantima i izbjeglicama i te navode uzima vrlo ozbiljno. Bilo kakav oblik nasilja ili zloupotrebe migranata i izbjeglica neprihvatljivo je“, rekla je Andreeva na konferenciji za novinare“, prenela je Hina.

AI je u utorak objavio izveštaj pod naslovom „Gurnuti do ivice o nasilju i zlostavljanju izbjeglica i migranata na balkanskoj ruti“ u kojem se navodi da evropske vlade učestvuju u proterivanju hiljada azilanata iz Hrvatske u Bosnu i Hercegovinu.

Ta međunarodna organizacija optužuje hrvatsku policiju za nasilje, i podseća da opremanje hrvatske policije financira EU i da za te svrhe daje više sredstava nego za humanitarnu pomoć.

Komisija očekuje od Hrvatske da hitno deluje, a mi ćemo pozorno pratiti situaciju“, dodala je Andreeva.

Hrvatski ministar unutarnjih poslova Davor Božinović rekao je u sredu da Hrvatska štiti svoje granice poput svake zemlje na svetu.

„Ako neka od evropskih zemalja želi ilegalne migrante, mi možemo kao 2015. otvoriti koridor i propustiti ih. Ali znamo da to nije tako, da ih Njemačka ili Austrija ne žele, da su Slovenija i Mađarska podigle žice. Svaka država na svetu štiti svoje granice pa tako i Hrvatska i nećemo dopustiti ilegalne migracije“, rekao je Božinović Hrvatskom radiju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.