najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Hrvatska država na Međunarodnom sudu zbog “švajcaraca”

Banka Inteza i Unikredit, a verovatno i Erste i Rajfajzen, tužile su državu Hrvatsku Međunarodnom sudu za rešavanje investicionih sporova (ICSID) u Vašingtonu zbog povrede statusa pravnog lica i umanjenja dobiti, objavio je danas Jutarnji list.

Spor je vezan za Zakon o konverziji kredita u švajcarskim francima u evre, koji je donela prošla hrvatska vlada, a koji je bankama prouzrokovao trošak od oko osam milijardi kuna (oko 1,0 milijarde evra), navodi list.

“Znam za tužbu banaka. Još je rano da se Vlada o tome izjašnjava”, odgovorio je danas ministar finansija Zdravko Marić na pitanje novinara uoči sednice vlade.

Ranije danas, glavni koordinator Udruženja bankarskih klijenata Franak, Goran Aleksić, izjavio je agenciji Hina da je Hrvatska mogla da izbegne tužbu banaka arbitražnom sudu u Vašingtonu da je “na vreme sela s bankarima i zapretila im uvođenjem poreza na aktivu”.

Aleksić je objasnio da se ne radi o tužbi, već o tome da banke traže da se arbitražom utvrdi da li je Hrvatska smela da donese taj zakon. Hrvatska je, dodaje, potpisnica sporazuma prema kojem mora da poštuje odluku arbitraže.

“Ukoliko arbitraža utvrdi da država nije smela da donese Zakon o konverziji, odnosno ako utvrdi da Hrvatska mora da vrati novac bankama, i dalje nije kasno da se bankama uvede porez na aktivu i da se one tako dovedu u pat poziciju”, naveo je Aleksić.

Dodao je da banke u slučaju uvođenja tog poreza na kraju ne bi dobile taj novac, jer bi situacija bila nerešena.

Zagrebački Poslovni dnevnik podseća da je Hrvatsko udruženje banaka procenilo da će zbog primene spornog zakona banke biti u minusu od oko osam milijardi kuna (mada će konačni iznos tek morati da se utvrdi), i da su domaće banke podnele ustavnu tužbu u Hrvatskoj zbog konverzije “švajcaraca”, dok su neke od njih pokrenule i postupke unutar Evropske unije i evropskih sudova.

(Tanjug)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike