U trendu

Hrvatski ministar pravde se nada obnovi dijaloga sa Srbijom

Hrvatski ministar pravosuđa Ante Šprlje izrazio je nadu de će se dijalog sa srpskim pravosudnim vlastima, koji je prema njegovim rečima zamro, nastaviti nakon izbora u Srbiji.

On je, u intervjuu „Večernjem listu“, rekao da Srbija nije dostavila Zagrebu novi popis državljana Hrvatske protiv kojih vodi postupke za ratne zločine.

„Poslednji popis je star šest godina i na njemu je 86 ljudi. Mi smo njima dali podatak da tražimo 1.523 osobe. No, dijalog je zamro. Nadam se da će se nastaviti nakon izbora u Srbiji“, rekao je Šprlje, prenosi Hina.

Hrvatski ministar je izrazio nadu da će i iz Bosne i Hercegovine uskoro dobiti podatke koliko je hrvatskih državljana u raznim fazama kaznenog postupka u toj zemlji.

„Kad sam došao na mesto ministra, napravili smo sistematizaciju i sada znamo da ih je oko 400. Broj verovatno nije konačan, već je mnogo veći. Tu ima i umrlih, osumnjičenih, osoba za koje je prijava odbačena, ali i optuženih i osuđenih“, rekao je Šprlje.

On je, između ostalog, odgovorio i na pitanje da li je „Za dom spremni“ stari hrvatski ili ustaški pozdrav, ukazavši da je stav Visokog prekršajnog suda iz januara 2016. veoma jasan.

„`Za dom spremni` je prekršaj. I Ustavni sud je u novembru prošle godine zauzeo stav da je reč o prekršaju“, istakao je hrvatski ministar.

Šprlje kaže i da on ploču s tim natpisom u Jasenovcu nikada ne bi postavio.

„Verujem da bi žrtve bile zadovoljne da je na ploči krst i hrvatski grb… Bio bih skloniji opciji da sadržaj na ploči bude primereniji“, poručio je hrvatski ministar pravosuđa.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.