U trendu

Igmanska inicijativa apeluje da se zaustavi spirala zaoĆĄtravanja odnosa

Regionalna mreĆŸa nevladinih organizacija Igmanska inicijativa apelovala je da se zaustavi spirala zaoĆĄtravanje odnosa u regionu.

Kako se navodi u saopĆĄtenju, Igmanska inicijativa apeluje na drĆŸavne organe, političke snage i organizacije građanskog druĆĄtva da se, bez odlaganja, angaĆŸuju kako bi se zaustavio sadaĆĄnji talas međusobih optuĆŸbi i uvreda, a nastavio započeti proces konsolidacije mira, stabilosti, odnosa međusobog uvaĆŸavanja, razumevanja, poverenja, saradnje i podrĆĄke razvoju i napretku prema integracijama.

Inicijativa konstatuje da nepovoljna kretanja u međunarodnim odnosima, poput akcija ISIL-a, nastavak rata u Siriji i na Bliskom Istoku, izbeglička kriza, talas terorizma i nasilja, Bregzit… već mesecima imaju negativan ođek i na naĆĄem prostoru, posebno na relacijama Beograd – Zagreb, kao i Beograd – Sarajevo, uz produĆŸene tenzije na relaciji Beograd – PriĆĄtina, a donekle i na relaciji Zagreb – Sarajevo kao i u Makedoniji.

„To iskreno zabrinjava sve građane naĆĄih drĆŸava, tim pre jer je udruĆŸenim naporima unutar naĆĄih drĆŸava i u međusobnim odnosima, kao i podrĆĄkom međunarodnih činilaca, ostvaren značajan napredak u međusobnim odnosima, kao i u kretanju naĆĄih drĆŸava prema ĆĄirim integracijama“, navodi se u saopĆĄtenju.

Najnoviji talas pogorĆĄanja u odnosima nikako nije u interesu građana i razvoja naĆĄih drĆŸava, poručuje Inicijativa i ocenjuje da je to pogorĆĄanje rezultat nesposobnosti političkih elita koje se, zarad sticanja poena kod krajnje desničarskih snaga, smiĆĄljeno sluĆŸe optuĆŸbama i uvredama na račun političara i naroda u susednim zemljama, trazeći oslonac u bliĆŸoj ili daljoj proĆĄlosti.

„Time nanose ĆĄtetu ukupnim naporima za poboljĆĄanje odosa i podizanje saradnje u regionu na znatno veći nivo, ĆĄto će biti teĆĄko ispraviti , ako se brzo ne zaustavi ovaj negativan i opasan trend“, poručuju iz Igmanske inicijative.

Igmanska inicijativa je regionalna mreĆŸa nevladinih organizacija koju čine predstavnici civilnog sektora, medija, lokalnih samouprava, kao i ekonomski i politički analitičari koji osmiĆĄljavaju projekte kojim nastoje da normalizaciju i unaprijede odnose između zemalja Dejtonskog četvorougla.

Napori Igmanske inicijative usmereni su na uspostavljanju dobrosusedskih odnosa, obnovi poverenja i tolerancije, kao i na prevazilaĆŸenju svih vrsta diskriminacije u zemljama potpisnicama Dejtonskog sporazuma.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.