najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Igmanska inicijativa apeluje da se zaustavi spirala zaoštravanja odnosa

Regionalna mreža nevladinih organizacija Igmanska inicijativa apelovala je da se zaustavi spirala zaoštravanje odnosa u regionu.

Kako se navodi u saopštenju, Igmanska inicijativa apeluje na državne organe, političke snage i organizacije građanskog društva da se, bez odlaganja, angažuju kako bi se zaustavio sadašnji talas međusobih optužbi i uvreda, a nastavio započeti proces konsolidacije mira, stabilosti, odnosa međusobog uvažavanja, razumevanja, poverenja, saradnje i podrške razvoju i napretku prema integracijama.

Inicijativa konstatuje da nepovoljna kretanja u međunarodnim odnosima, poput akcija ISIL-a, nastavak rata u Siriji i na Bliskom Istoku, izbeglička kriza, talas terorizma i nasilja, Bregzit… već mesecima imaju negativan ođek i na našem prostoru, posebno na relacijama Beograd – Zagreb, kao i Beograd – Sarajevo, uz produžene tenzije na relaciji Beograd – Priština, a donekle i na relaciji Zagreb – Sarajevo kao i u Makedoniji.

“To iskreno zabrinjava sve građane naših država, tim pre jer je udruženim naporima unutar naših država i u međusobnim odnosima, kao i podrškom međunarodnih činilaca, ostvaren značajan napredak u međusobnim odnosima, kao i u kretanju naših država prema širim integracijama”, navodi se u saopštenju.

Najnoviji talas pogoršanja u odnosima nikako nije u interesu građana i razvoja naših država, poručuje Inicijativa i ocenjuje da je to pogoršanje rezultat nesposobnosti političkih elita koje se, zarad sticanja poena kod krajnje desničarskih snaga, smišljeno služe optužbama i uvredama na račun političara i naroda u susednim zemljama, trazeći oslonac u bližoj ili daljoj prošlosti.

“Time nanose štetu ukupnim naporima za poboljšanje odosa i podizanje saradnje u regionu na znatno veći nivo, što će biti teško ispraviti , ako se brzo ne zaustavi ovaj negativan i opasan trend”, poručuju iz Igmanske inicijative.

Igmanska inicijativa je regionalna mreža nevladinih organizacija koju čine predstavnici civilnog sektora, medija, lokalnih samouprava, kao i ekonomski i politički analitičari koji osmišljavaju projekte kojim nastoje da normalizaciju i unaprijede odnose između zemalja Dejtonskog četvorougla.

Napori Igmanske inicijative usmereni su na uspostavljanju dobrosusedskih odnosa, obnovi poverenja i tolerancije, kao i na prevazilaženju svih vrsta diskriminacije u zemljama potpisnicama Dejtonskog sporazuma.

(Tanjug)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike