U trendu

Indeks: Tepić-za Srbe heroj, za Hrvate nije

Hrvatski portal Index.hr objavio je danas da će u beogradskoj opštini Savski Venac biti podignut spomenik Milanu Tepiću, za koga kaže da je „čovek koji je umalo sravnio Bjelovar sa zemljom“.

Zagrebački portal navodi da je major Milan Tepić ili kako ga nazivaju u pojedinim medijima u Srbiji „narodni heroj“, odgovoran za samoubilačku akciju kojom je skoro uništio Bjelovar 1991. godine.

On je bio zapovednik skladišta borbenih sredstava „Barutana“ u Bedeniku u blizini Bjelovara i dobrovoljno je ušao u Hrvatsku kako bi pokušao da sprečio prodor hrvatskih snaga u kasarnu.

„29. septembra 1991. hrvatske snage oslobodile su kasarnu „Božidar Adžija“ na Vojnoviću, gotovo u samome centru tog grada, što je bio jedan od najvažnijih vojnih objekata koji su osvojeni u Domovinskom ratu, s obzirom na to da je u oslobadanju bjelovarske kasarane od JNA zaplenjena značajna vojna tehnika“, piše Index.hr.

Portal navodi i da su Tepić i još jedan regrut odbili da se predaju i da je umesto toga u samoubičlačkoj akciji razneo skladište u kojem se u tom trenutku nalazilo 170 tona eksplozivnih sredstava, pri čemu je ubijeno 11 hrvatskih gardista.

„Sprečen je u aktiviranju eksploziva u susednim skladištima koja bi uništila veći deo grada. Zaustavila su ga četiri branitelja koji su tako spasili Bjelovar i okolinu“, dodaje zagrebacki portal.

Predsedništvo SFRJ, 19. novembra 1991. godine majora Milana Tepića je „za izvanredan podvig u borbi protiv neprijatelja prilikom njihovog napada na kasarnu JNA u Bjelovaru“ posthumno odlikovalo Ordenom narodnog heroja Jugoslavije i proglasilo narodnim herojem.

Kako se navodi, njegovo ime nose ulice u gradovima širom Srbije i Republike Srpske, kasarna u Jakovu kod Beograda, a spomen-ploča njemu u čast se nalazi u jednoj zgradi Generalštaba Vojske Srbije u Topčideru.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.