Izabrana nova hrvatska vlada

Sabor Hrvatske podržao je večeras većinom glasova vladu premijera Tihomira Oreškovića posle više od dva meseca od parlamentranih izbora.

Posle celodnevne rasprave, za izbor vlade desnog centra glasalo je  83 poslanika, 61 je bilo protiv, a pet uzdražnih. Bilo je prisutno 149 od ukupno 151 poslanika.

Posle glasanja premijer i ministri položili su zakletvu.

Uoči glasanja od podrške vladi odustao je kreator ekonomskog programa Mosta, poslanik Ivan Lovrinović koji je rekao da je Mostov program prepravljen do neprepoznatljivosti i da se oseća izigranim.

Uz poslanike Domoljubne koalicije koju vodi Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) i Mosta, vladu su podržala i po dva poslanika stranke zagrebačkog gradonačenika Milana Bandića i Branimira Glavaša, koji je prvostepeno osudjen za ratne zločine.

Za vladu je glasao i deo poslanika manjina, kojih je ukupno osam.
 
Predstavljajući program svoje vlade, Orešković je kao glavne ciljeve istakao poboljšanje ekonomskih i društvenih prilika, kao i podizanja životnog standarda gradjana.

Izglasavanjem nove vlade posle četiri godine vlade koalicije levog centra na vlast se vratio desni centar na čelu sa HDZ. Potpredsednici vlade su lideri HDZ i Mosta Tomislav Karamarko i Božo Petrov s tim da Karamarko ima ovlašćenja zamenika premijera.

Oreškovićev kabinet ima 20 ministara, od koji samo tri žene, a veliki broj njih je malo poznat široj javnosti.

Ministar finansija biće Zdravko Marić, koji dolazi iz Agrokora, privrede Tomislav Panenić (Most),  a spoljnih i evropskih poslova Miro Kovač (HDZ).

Ministar odbrane je Josip Buljević (HDZ), a unutrašnjih poslova Vlado Orepić (Most).

HDZ-ov Mijo Crnoja izabran je za ministra branitelja, uprkos ideji o osnivanju “registra izdajnika nacionalnih interesa i agresora” koja je izazvala velike kritike u delu javnosti.

Uz Crnoju, najviše kritika javnosti, ali i opozicije izazavo je novi ministar kulture Zlatko Hasanbegović koji je ranije rekao da je antifašizam floskula i da je rat iz 1990-tih jedini iz kojeg su Hrvati u 20. veku izašli kao istinski pobednici.

O tome se vodila i ključna rasprava u Saboru, a politički analitičari u prvim reakcijama ocenjuju da su ideološke podele zasenile ekonomski deo programa mandatara koji ne sadrži konkretne mere za oporavak privrede.

(Beta)

Ostavite komentar